Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 18 2017

Πλαστικά Κρήτης: Το μετοχικό ασανσέρ και οι επενδύσεις

Πλαστικά Κρήτης: Το μετοχικό ασανσέρ και οι επενδύσεις

Η πρόσφατη επαναδιαπραγμάτευση της μετοχής των Πλαστικών Κρήτης, μετά την απελευθέρωση του κ. Μ. Λεμπιδάκη, συνοδεύτηκε από μια περίεργη πορεία στο ταμπλό του ΧΑ. Αρχικά, ο τίτλος εκτοξεύθηκε γρήγορα από τα 5,33 στα 6,64 ευρώ, για να «επιστρέψει» (και πάλι σύντομα) στα 5,83 ευρώ.

Στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα δημοσιεύτηκαν και τα εξαμηνιαία αποτελέσματα του ομίλου, όπου οι πωλήσεις αυξήθηκαν από τα 134,4 στα 145,7 εκατ. ευρώ και το EBITDA από τα 18,9 στα 21,2 εκατ. Η περιορισμένη υποχώρηση των καθαρών κερδών (από 13,05 σε 12,62 εκατ.) οφειλόταν σε αρνητικές συναλλαγματικές διαφορές 2,07 εκατ. έναντι συναλλαγματικών κερδών 1,04 εκατ. κατά το πρώτο μισό του 2016.

Με την τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία του ομίλου κοντά στα 240 εκατ., η μετοχή τελεί υπό διαπραγμάτευση:

• 14% πάνω από τη λογιστική της αξία (210,3 εκατ. ευρώ στις 30 Ιουνίου του 2017).

• Με μονοψήφιο δείκτη P/E καθώς τα περυσινά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 26,2 εκατ. ευρώ και η εισηγμένη δηλώνει πως «παρά τις αρνητικές συγκυρίες (ύφεση στην Ελλάδα, οικονοµικές εξελίξεις στην Κίνα, πολιτική αστάθεια στην Τουρκία, διολίσθηση ρουβλίου) παραµένουµε αισιόδοξοι ότι το τελικό αποτέλεσµα του 2017 θα είναι στα ίδια επίπεδα, αν όχι καλύτερο, σε σχέση µε του 2016».

Επιπρόσθετα, ο όμιλος διαθέτει θετικό καθαρό ταμείο (net cash) της τάξεως των 23,3 εκατ., ενώ υλοποιείται απρόσκοπτα μια σειρά από επενδύσεις.

Για παράδειγμα, ολοκληρώθηκε φέτος η εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία δύο νέων γραµµών παραγωγής εγχρώµων και πρόσθετων masterbatch στα εργοστάσια της Ρουµανίας και της Ρωσίας αντίστοιχα.

Επίσης, σε εξέλιξη βρίσκεται η νέα µεγάλη γραµµή παραγωγής πλαστικών φύλλων µε ταυτόχρονη επέκταση των υποδοµών του εργοστασίου που αναµένεται να τεθεί σε παραγωγική λειτουργία το πρώτο τετράµηνο του 2018.

Τέλος, έχει γίνει η παραγγελία της νέας γραµµής παραγωγής στην ανακύκλωση πλαστικών υψηλής τεχνολογίας και αναµένεται να εγκατασταθεί το 2018.

ΥΓ: Στα ζητήματα της μετοχής, το υψηλό ποσοστό των βασικών μετόχων και η περιορισμένη εμπορευσιμότητα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v