Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 25 2017

Η πρόταση στις τράπεζες για… bad ΑΕΕΑΠ και τα προβλήματα

Η πρόταση στις τράπεζες για… bad ΑΕΕΑΠ και τα προβλήματα

Δεν ενθουσιάστηκαν οι τράπεζες από την πρόταση που τους κατέθεσε η Pillarstone, για τη μεταφορά επαγγελματικών ακινήτων που έχουν περιέλθει στην κατοχή τους ή θα περιέλθουν ως αποτέλεσμα ρυθμίσεων δανείων.

Το σχέδιο, που διέρρευσε πρόσφατα, προβλέπει να εισφέρουν οι τράπεζες χώρους καταστημάτων, γραφείων, αποθήκες ή ακόμη και κάποια βιομηχανοστάσια σε εταιρεία ειδικού σκοπού (SPV), αποκτώντας μετοχές.

Τη διαχείριση της εταιρείας θα αναλάβει η Pillarstone, μαζί με τα κόστη αναβάθμισης-ανακαίνισης των ακινήτων, ώστε να βελτιωθεί η απόδοσή τους. Παρότι δεν διέρρευσε, είναι λογικό για τα χρήματα που θα βάλει η Pillarstone να πάρει είτε μετοχές, είτε super seniority, αν είναι δάνειο.

Εν συνεχεία και εφόσον επιτευχθεί η απαραίτητη διασπορά σε ακίνητα, που διαθέτουν λειτουργικές μακροχρόνιες μισθώσεις, η εταιρεία θα μετατραπεί σε Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας (ΑΕΕΑΠ) και θα εισαχθεί στο ΧΑ, αντλώντας κεφάλαια από το ευρύ επενδυτικό κοινό.

Όλα αυτά είναι ωραία, ως σχέδιο επί χάρτου, δύσκολα όμως εφαρμόσιμα, απαντούν τραπεζικές πηγές, σημειώνοντας ότι μεσολαβούν δεκάδες προϋποθέσεις, προκειμένου οι τράπεζες να αποεπενδυθούν επιτυχημένα από μια ΑΕΕΑΠ.

Για παράδειγμα, θα πρέπει να ανακάμψουν οι εταιρείες που ήταν οι ιδιοκτήτες των ακινήτων και θα συνεχίζουν -ως επί το πλείστον- να τα ενοικιάζουν, προκειμένου οι μακροχρόνιες λειτουργικές μισθώσεις να «γυαλίσουν» στους επενδυτές.

Και όπως χαρακτηριστικά λένε οι τραπεζίτες, «στην προσπάθεια ανάκαμψης των εταιρειών απαιτείται μετάγγιση τεχνογνωσίας και κυρίως φρέσκο χρήμα».

Τα υπόλοιπα ξέρουν να τα κάνουν και μόνες τους οι τράπεζες ή σε συνεργασία με τις υφιστάμενες ΑΕΕΑΠ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v