Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 29 2017

Κόκκινα δάνεια: Το 106 θα είναι το… σουξέ του 2018

Κόκκινα δάνεια: Το 106 θα είναι το… σουξέ του 2018

«Ο αριθμός 106 θα είναι το… σουξέ του 2018» δηλώνει στο Euro2day.gr υψηλόβαθμο στέλεχος εισηγμένης εταιρείας, εκτιμώντας πως ευρύτατη σειρά εταιρειών θα ρυθμίσει τελικά τα δάνειά της στις αίθουσες των δικαστηρίων, μέσα από τη διαδικασία του γνωστού άρθρου του πτωχευτικού κώδικα.

Και συνεχίζει το ίδιο στέλεχος: «Οι τραπεζίτες διστάζουν να πάρουν μόνοι τους καίριες αποφάσεις για κουρέματα επιχειρηματικών δανείων, προκειμένου να μην κατηγορηθούν για απιστία, ιδιαίτερα μέσα σε περιρρέουσα ατμόσφαιρα σκανδαλολογίας. Εκτιμώ, αλλά και πληροφορούμε, πως σε πάρα πολλές περιπτώσεις η όλη διαδικασία εξυγίανσης των εταιρειών θα περάσει μέσα από το άρθρο 106, προκειμένου η ρύθμιση να λάβει δικαστική βούλα και έτσι ο νομικός κίνδυνος των τραπεζικών στελεχών να μειωθεί δραστικά.

Και πέραν τούτου, όπου εκτιμάται πως θα υπάρξει επενδυτικό ενδιαφέρον από τρίτους, μετά την δανειακή αναδιάρθρωση θα ακολουθεί ανοιχτή διαδικασία πώλησης των εταιρειών, προκειμένου να μην φανεί πως χαρίστηκαν χρήματα σε επιχειρηματίες και να μην καλλιεργηθεί κλίμα ηθικού κινδύνου.

Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα, οι πρώτες επαφές των τραπεζών με υποψήφιους αγοραστές έχουν ήδη γίνει.
Σύμφωνα με τη λογική αυτή -εκεί όπου το επιτρέπουν οι συνθήκες της αγοράς- είτε οι μέτοχοι των υπερχρεωμένων εταιρειών θα βάλουν το χέρι στην τσέπη ενισχύοντάς τες μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, είτε οι επιχειρήσεις θα αλλάξουν ιδιοκτησιακό καθεστώς, αφού προηγουμένως θα έχουν ρυθμιστεί-κουρευτεί οι υποχρεώσεις τους.

Υπάρχουν και άλλα πλεονεκτήματα στο άρθρο 106 (π.χ. μπορεί να συμφωνηθεί και κούρεμα προμηθευτών), πλην όμως χαρακτηριστικό του είναι οι πολύμηνες καθυστερήσεις, μέχρι να ετοιμαστεί ο φάκελος, να εκδικαστεί η υπόθεση και να εκδοθεί η απόφαση.

Συχνά όμως, ακόμη μεγαλύτερες καθυστερήσεις προκύπτουν από την αδυναμία των πιστωτών να συμφωνήσουν μεταξύ τους στο τελικό περιεχόμενο της χρηματοδοτικής αναδιάρθρωσης της εταιρείας, με κάθε μία τράπεζα να προσπαθεί να φορτώσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο τμήμα της ζημιάς στις υπόλοιπες.

Αν τώρα μετά την ένταξη στο άρθρο 106 ακολουθεί και διαδικασία πώλησης της επιχείρησης, τότε αυτό σημαίνει πως διαδικασίες που θα ξεκινήσουν μέσα στο 2018, θα οδηγήσουν σε αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος μέσα στο 2019, ή ενδεχομένως και αργότερα…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v