Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 3 2018

«Φάμπρικα»... επαναπιστοποιήσεων με τη βούλα του νόμου

«Φάμπρικα»... επαναπιστοποιήσεων με τη βούλα του νόμου

Μπορεί η ψήφιση πολλών διατάξεων που επείγουν να καθυστερεί χαρακτηριστικά, ωστόσο έκπληξη έχει προκαλέσει σε παράγοντες της αγοράς το γεγονός ότι στο νομοσχέδιο που αναμένεται να «περάσει» από τη Βουλή την επόμενη εβδομάδα για τη Mifid-II περιλαμβάνεται και μια διάταξη που… δεν προβλέπεται στη συγκεκριμένη Κοινοτική Οδηγία!

Συγκεκριμένα, ενώ μέχρι τώρα η διαδικασία επαναπιστοποίησης στελεχών για την παροχή επενδυτικών υπηρεσιών γίνεται σύμφωνα με απόφαση της Τραπέζης της Ελλάδος, τώρα θα λάβει ισχύ νόμου, καθώς περιλαμβάνεται στο άρθρο 93.

Η διαδικασία επαναπιστοποίησης των στελεχών του κλάδου επενδυτικών υπηρεσιών είχε ήδη προκαλέσει σημαντικές αντιδράσεις στην αγορά, κυρίως για το κόστος που συνεπάγεται και τη χρονική συγκυρία που ήρθε.

Χαρακτηριστική είναι η άποψη γνωστού χρηματιστή ότι «η όποια επαναπιστοποίηση στελεχών δεν πρέπει να γίνεται μέσω υποχρεωτικού θεσμικού πλαισίου, αλλά μόνο όταν αυτό απαιτείται από τις περιστάσεις. Αλλιώς, μπαίνουμε σε μια ακόμη γραφειοκρατική διαδικασία, που συνεπάγεται κόστος χωρίς κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Για παράδειγμα, όσοι επαναπιστοποιήθηκαν φέτος εξετάσθηκαν ουσιαστικά σε ένα θεσμικό πλαίσιο που ήδη έπαψε να ισχύει, αφού το καθεστώς της Mifid-II έρχεται να φέρει τα πάνω-κάτω…»,  αναφέρει χαρακτηριστικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v