Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 15 2018

Τράπεζες: Πωλούν δάνεια 13,2 δισ. και μειώνουν τα NPLs κατά 4 δισ.!

Τράπεζες: Πωλούν δάνεια 13,2 δισ. και μειώνουν τα NPLs κατά 4 δισ.!

Αναλυτικά στοιχεία για το πόσο μειώνονται τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά τους (Non Performing Loans - NPLs) από τις πωλήσεις χαρτοφυλακίων, οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη, παρείχαν τις τελευταίες ημέρες οι τράπεζες.

Η μείωση των NPLs είναι σημαντικά μικρότερη από την ονομαστική αξία των προς πώληση/μεταβίβαση χαρτοφυλακίων, μια και στη συντριπτική τους πλειονότητα πρόκειται για «κόκκινα» καταναλωτικά δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις, τα οποία βρίσκονται σε πολυετή καθυστέρηση.

Λόγω των παραπάνω χαρακτηριστικών, οι τράπεζες έχουν διαγράψει λογιστικά τους εξωλογιστικούς τόκους και ένα μέρος του οφειλόμενου κεφαλαίου.

Έτσι, ενώ οι τράπεζες θα πωλήσουν συνολικές απαιτήσεις (οφειλόμενο κεφάλαιο συν τόκους) ονομαστικής αξίας 13,2 δισ., τα NPLs θα μειωθούν μόλις κατά 4 δισ. ευρώ. Τόσες είναι οι απαιτήσεις που έχουν μείνει εντός ισολογισμού.

Η Alpha Bank θα δει τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά της να μειώνονται κατά 1 δισ. ευρώ, λόγω της συμφωνίας μεταβίβασης στην B2Holding χαρτοφυλακίου δανείων 3,7 δισ. ευρώ (2 δισ. οφειλόμενο κεφάλαιο συν τους τόκους). Η συναλλαγή μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να εγγραφεί στο τελευταίο τρίμηνο του 2017.

Η Εθνική αντίστοιχα, εφόσον ολοκληρώσει την πώληση δανείων χωρίς εξασφαλίσεις, 5,2 δισ. (2 δισ. οφειλόμενο κεφάλαιο συν τόκους), θα μειώσει τα NPLs κατά περίπου 960 εκατ. ευρώ.

Η Πειραιώς, τέλος, θα δει τα NPLs να μειώνονται κατά 2 δισ. ευρώ, εφόσον ολοκληρώσει δύο εν εξελίξει διαγωνισμούς πώλησης: η μείωση από την πώληση καταναλωτικών μη εξασφαλισμένων δανείων ονομαστικής αξίας 2,3 δισ. ευρώ, θα είναι 0,4 δισ. ενώ από το AMOEBA, 1,6 δισ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v