Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 18 2018

Ο όμιλος Dogus, τα δάνεια των πέντε δισ. και οι επενδύσεις στην Ελλάδα

Ο όμιλος Dogus, τα δάνεια των πέντε δισ. και οι επενδύσεις στην Ελλάδα

Δυσκολεύουν πολύ τα πράγματα για τον Τούρκο δισεκατομμυριούχο Φερίτ Σαχένκ, που αποτελεί και έναν από τους μεγαλύτερους επενδυτές στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, καθώς κορυφώνονται οι διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές του ομίλου Dogus Holding, προκειμένου να αναχρηματοδοτήσει δανεισμό ύψους 2 δισ. ευρώ.

Γι’ αυτό και πυκνώνει η φημολογία περί αποχώρησης από κάποια εκ των σημαντικότατων περιουσιακών στοιχείων που έχει αποκτήσει στη χώρα μας. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται η συμμετοχή στον Αστέρα Βουλιαγμένης, στο Hilton Αθηνών (που είχε αγοράσει μαζί με τον όμιλο Κωνσταντακόπουλου) και οι συμμετοχές σε μαρίνες (με σημαντικότερο το 50% στη μαρίνα Φλοίσβου με συνέταιρο τον όμιλο Λάτση).

Ο συνολικός δανεισμός του δαιδαλώδους ομίλου Dogus ξεπερνούσε τα 5,2 δισ. ευρώ στο τέλος του 2017. Η υποχώρηση της τουρκικής λίρας, σε συνδυασμό με το γενικότερο στραβοπάτημα της οικονομίας στη γειτονική χώρα, έχει δημιουργήσει σοβαρότατα προβλήματα σε πλήθος ισχυρών ομίλων όπως η Dogus.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, οι τουρκικοί όμιλοι έχουν δάνεια από το εξωτερικό συνολικού ύψους άνω των 225 δισ. δολαρίων. Το κόστος αποπληρωμής αυτών των δανείων έχει ήδη αυξηθεί σημαντικά.

Ηδη η Dogus πώλησε τον Απρίλιο ποσοστό 17% στην αλυσίδα εστιατορίων D.ream, που κατείχε σε κοινοπραξία της Temasek (Σιγκαπούρη) και της βρετανικής Metric Capital. Σε αλυσίδα της D.ream μεσουρανεί ο γνωστός σεφ «Salt Bae», με τον… καλλιτεχνικό τρόπο αλατίσματος του φαγητού.

Χαρακτηριστική του κλίματος που επικρατεί είναι πάντως και η απόκτηση πλειοψηφικού πακέτου της Turk Telekom από τους πιστωτές, την προηγούμενη εβδομάδα.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v