Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 17 2018

ΣΙΔΜΑ-Μπήτρος: Το deal πλησιάζει, το front running απουσιάζει

ΣΙΔΜΑ-Μπήτρος: Το deal πλησιάζει, το front running απουσιάζει

Όπως έχει γράψει το Euro2day.gr από την 3η Ιουλίου (βλέπε δημοσίευμα «Μπήτρος: Αισιοδοξία για νέο κεφάλαιο στην ιστορία του Ομίλου», θέμα λίγου χρόνου φαίνεται να είναι η απορρόφηση από τη ΣΙΔΜΑ της μεταλλουργικής δραστηριότητας της Μπήτρος και παράλληλα ενός δανεισμού γύρω στα 15 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα μάλιστα με κύκλους της αγοράς, είναι πολύ πιθανόν το τελικό MοU να υπογραφεί από το σύνολο των εμπλεκόμενων πλευρών (των τραπεζών συμπεριλαμβανομένων) μέσα στον Ιούλιο, πριν δηλαδή οι υπογράφοντες ξεκινήσουν τις καλοκαιρινές διακοπές τους.

Ένα τέτοιο deal θα βοηθήσει αναμφίβολα τη ΣIΔΜΑ, καθώς: α) Θα ενισχύσει τα (αρνητικά σήμερα) ίδια κεφάλαιά της, β) Θα συνοδευτεί από ένα συνολικό πρόγραμμα αναχρηματοδότησης που -αν μη τι άλλο- θα οδηγήσει σε σημαντικές περικοπές χρηματοοικονομικών εξόδων, γ) Θα δημιουργήσει προϋποθέσεις εκμετάλλευσης συνεργειών και οικονομιών κλίμακας.

Στα «μείον» του deal συγκαταλέγονται η πρόσθεση επιπλέον δανεισμού 15 εκατ. ευρώ και η διάχυση της συμμετοχής των μετόχων της ΣIΔΜΑ, καθώς ποσοστό της εταιρείας θα περάσει στους σημερινούς ιδιοκτήτες της Μπήτρος.

Από την πλευρά τους, οι μέτοχοι της Μπήτρος, αφενός, θα λάβουν κάποιο ποσοστό της ΣIΔΜΑ και αφετέρου, θα διατηρήσουν τους τίτλους τους στην Μπήτρος, η οποία όμως θα έχει σαφώς μειωμένες δραστηριότητες και υψηλά δάνεια. Το «σημείο-κλειδί» είναι η συμφωνία που θα ακολουθήσει μεταξύ της Μπήτρος και των τραπεζών για την «επόμενη μέρα» της εισηγμένης και τον τρόπο εξυπηρέτησης των δανειακών της υποχρεώσεων.

Στα αξιοσημείωτα πάντως εντάσσεται το γεγονός ότι σε καμιά από τις δύο μετοχές δεν έχει μέχρι τώρα παρατηρηθεί «κινητικότητα» (βλέπε front running), προκειμένου κάποιοι να ποντάρουν στα νέα δεδομένα που πιθανόν να προκύψουν (ΣIΔΜΑ με κεφαλαιοποίηση 3,65 εκατ. ευρώ και αξία συναλλαγών μόλις 579 ευρώ τον τελευταίο μήνα, Μπήτρος με κεφαλαιοποίηση 2,7 εκατ. ευρώ και αξία συναλλαγών 1.632 ευρώ το ίδιο χρονικό διάστημα).

Προφανώς κάτι τέτοιο συμβαίνει όχι μόνο γιατί ακόμη δεν έχουν «πέσει υπογραφές» στο deal, αλλά επιπλέον επειδή δεν είναι γνωστοί κάποιοι σημαντικοί όροι της συμφωνίας, που ενδεχομένως θα επηρεάσουν σημαντικά τη μελλοντική πορεία των δύο μετοχών.

Όπως για παράδειγμα οι όροι ανταλλαγής μεταξύ ΣIΔΜΑ και Μπήτρου ή το περιεχόμενο των ρυθμίσεων δανείων που θα ακολουθήσουν στις δύο εισηγμένες.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v