Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 29 2018

H Εθνική Ασφαλιστική, η πώληση και οι αναπόφευκτες συγκρίσεις…

H Εθνική Ασφαλιστική, η πώληση και οι αναπόφευκτες συγκρίσεις…

H μόνη ασφαλιστική εταιρεία που διαπραγματεύεται στο Χρηματιστήριο της Αθήνας είναι η Ευρωπαϊκή Πίστη, η οποία έκλεισε το 2017 με ίδια κεφάλαια 115,3 εκατ. ευρώ, προ φόρων κέρδη 22,8 εκατ. και καθαρά κέρδη 15,9 εκατ. ευρώ (μέρισμα 0,12 ευρώ ανά μετοχή και τρέχουσα σχετική απόδοση κοντά στο 3,5%).

Με βάση λοιπόν την τρέχουσα κεφαλαιοποίησή της στο ΧΑ (κάτω από τα 100 εκατ. ευρώ) η μετοχή της ΕΥΠΙΚ διαπραγματεύεται κάτω από τη λογιστική της αξία και με δείκτη P/E γύρω στο 4,2 με βάση τα προ φόρων κέρδη του 2017.

Από την πλευρά της, η Εθνική Ασφαλιστική σημείωσε πέρυσι προ φόρων κέρδη 73,9 εκατ. ευρώ (+28% σε σύγκριση με το 2016) και κατά το πρώτο φετινό τρίμηνο 18,6 εκατ. ευρώ (όσα και κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2017).

Αν κρίνουμε λοιπόν αποκλειστικά και μόνο με βάση το δείκτη P/E τότε εξηγείται το γιατί κάποιοι είναι διστακτικοί για την αποτίμηση που θα μπορούσε να «πιάσει» στο ΧΑ η θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας, τουλάχιστον κάτω από τις παρούσες χρηματιστηριακές συνθήκες (πχ χαμηλή αξία συναλλαγών, έμμεσες επιπτώσεις από Folli-Follie).

Βέβαια, οι δείκτες δεν αποτελούν πανάκεια στη διαδικασία της αποτίμησης μιας εταιρείας, ωστόσο η διαφορά με το ύψος του εναλλακτικού προτεινόμενου τιμήματος των Κινέζων της Gongbao (η οποία όπως λέγεται δεν στερείται κάποιων άλλων προβλημάτων) πιθανόν να αποδειχτεί μεγάλη.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v