Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 17 2018

Τα «περίεργα» της FG Europe

Τα «περίεργα» της FG Europe

Η FG Europe ανακοίνωσε την Πέμπτη την πώληση του 51% της θυγατρικής της στην Ιταλία, στον όμιλο Fujitsu, έναντι 10 εκατ. ευρώ.

Αξιοσημείωτο είναι πως η αποτίμηση του 51% της FG Europe Italia στα λογιστικά βιβλία της εισηγμένης ήταν μόλις 715 χιλ. ευρώ, ή ακόμη πως στο συγκεκριμένο deal αποτιμήθηκε μια εταιρεία (η FG Europe Italia) προς 20 εκατ. ευρώ, όταν τα ίδια κεφάλαιά της στο τέλος του 2017 ανέρχονταν μόλις στις 419 χιλ. ευρώ και η καθαρή της κερδοφορία ήταν οριακή (8 χιλ. ευρώ έναντι 68 χιλ. το 2016).

Άλλο αξιοσημείωτο γεγονός είναι ότι αυτή η συναλλαγή (υψηλά επενδυτικά κέρδη, μείωση δανεισμού και απαιτούμενου κεφαλαίου κίνησης) δεν επηρέασε στο παραμικρό την πορεία της μετοχής στο ΧΑ, παρά το γεγονός ότι η συνολική χρηματιστηριακή αξία του ομίλου βρίσκεται στα 23,6 εκατ. ευρώ (όταν μόνο η ιταλική θυγατρική αποτιμάται προς 20 εκατ. ευρώ και το 50% της επίσης θυγατρικής ενεργειακής RF Energy προς 29,2 εκατ. ευρώ…).

Τρίτο ενδιαφέρον στοιχείο στην FG Europe είναι η αποτυχημένη επενδυτική της τοποθέτηση στην Tράπεζα Aττικής, το κόστος της οποίας ανήλθε στα 8,17 εκατ. και η τρέχουσα αξία του θα πρέπει να υπολείπεται του ενός εκατ. ευρώ.

Η υποαξία αυτή δεν έχει περάσει αρνητικά στα αποτελέσματα, καθώς ο βασικός μέτοχος της εισηγμένης (Γιώργος Φειδάκης) έχει εγγυηθεί μέσω υπογεγραμμένης συμφωνίας να καλύψει ο ίδιος οποιαδήποτε ενδεχόμενη ζημία πραγματοποιηθεί από τη συγκεκριμένη τοποθέτηση. Γι’ αυτό και στα λογιστικά στοιχεία της FG Europe (31/12/2017) υπήρχε απαίτηση της εισηγμένης προς τον κ. Φειδάκη ύψους 7,1 εκατ. ευρώ, όταν την ίδια ημερομηνία ο κ. Φειδάκης είχε διευκολύνει ταμειακά την FG Europe με 2,8 εκατ. ευρώ (ποσό εγγεγραμμένο στο παθητικό).

Τις εξελίξεις σε όλα τα παραπάνω, αλλά και τη γενικότερη πορεία του ομίλου στο πρώτο μισό του 2018, θα τα δούμε στις εξαμηνιαίες λογιστικές καταστάσεις που θα δημοσιευθούν έως το τέλος του μηνός.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v