Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 15 2018

Το ποντάρισμα Βιοκαρπέτ σε «καλύτερες μέρες» και η βόλτα της Hines στα νησιά

Το ποντάρισμα Βιοκαρπέτ σε «καλύτερες μέρες» και η βόλτα της Hines στα νησιά

Παρά το γεγονός ότι από την αρχή του έτους η τιμή της μετοχής έχει σχεδόν διπλασιαστεί στο ταμπλό του ΧΑ, εξακολουθεί να βρίσκεται λίγο κάτω από το 50% της λογιστικής της αξίας.

Όλοι αντιλαμβάνονται ότι «κλειδί» της υπόθεσης είναι το πότε ο εισηγμένος όμιλος θα καταφέρει να επιστρέψει στην κερδοφορία και μάλιστα επιτυγχάνοντας αξιοσημείωτη επίδοση.

Μέχρι τώρα πάντως, η κατάσταση έχει ως εξής:

Η μεταλλουργική δραστηριότητα (Exalco) έχει ήδη επιστρέψει στο «συν» και φέτος -εκμεταλλευόμενη εξαγωγές και αυξημένη τιμή αλουμινίου- τρέχει με καλύτερα νούμερα (προ φόρων κέρδη πρώτου εξαμήνου 482 χιλ. έναντι 319 χιλ. ευρώ). Με δεδομένη τη θετική εποχικότητα του β’ εξαμήνου, το έτος αναμένεται να κλείσει σε καλύτερα επίπεδα.

Στις θετικές εξελίξεις επίσης συγκαταλέγεται το γεγονός ότι μέσα στο δεύτερο φετινό εξάμηνο θα προστεθεί στο δυναμικό του ομίλου μια νέα μονάδα ΑΠΕ, ισχύος 4 MW, στο νομό Λαρίσης.

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, η κλωστοϋφαντουργική δραστηριότητα παραμένει έντονα ζημιογόνος (-1,5 εκατ. ευρώ στο πρώτο μισό του έτους). Όσο και αν το νούμερο αυτό αναμένεται να βελτιωθεί στο δεύτερο εξάμηνο (θετική εποχικότητα), αναμφίβολα θα «ρουφήξει» την όποια θετική επίδοση της μεταλλουργικής δραστηριότητας.

Έχει δίκιο λοιπόν η διοίκηση του ομίλου, όταν υποστηρίζει πως για να επιστρέψει ο όμιλος στα κέρδη χρειάζεται αύξηση των εξαγωγών (ολοκληρώνεται επενδυτικό project στη μεταλλουργική δραστηριότητα) και τόνωση της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας.

Σε μια τέτοια περίπτωση, πιθανόν η μετοχή να δει… καλύτερες μέρες.

 

HINES. Μετά την απόκτηση του πρώην «Λήδρα» στη Λεωφόρο Συγγρού, που πλέον λειτουργεί ως μέλος της αλυσίδας Grant Hyatt, ο Πολ Γομόπουλος της Hines και οι συνεταίροι του από τη Henderson Park ψάχνουν νέες ευκαιρίες στην ελληνική αγορά τουριστικών ακινήτων.

Ο Γομόπουλος και στελέχη της Henderson εντοπίστηκαν αυτές τις ημέρες σε νησί του Αιγαίου. Ούτε οι Αμερικανοί της Hines, ούτε οι συνεταίροι τους είναι, πάντως, εύκολοι στις διαπραγματεύσεις, όπως γνωρίζουν τόσοι και τόσοι που τους συνάντησαν την τελευταία διετία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v