Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 22 2018

Θα μπει τέλος στους επιχειρηματίες του… νόμου Κατσέλη;

Θα μπει τέλος στους επιχειρηματίες του… νόμου Κατσέλη;

Η απόφαση της Eurobank να βγάλει μόνη της προς πώληση δάνεια που έχει χορηγήσει σε προβληματικές, επί χρόνια, επιχειρήσεις αποτελεί το πρώτο θετικό δείγμα ότι οι τράπεζες αποφασίζουν, επιτέλους, να προχωρήσουν ταχύτερα στην εξυγίανση του χαρτοφυλακίου τους και επακόλουθα της αγοράς.

Όπως αποκάλυψε το Euro2day.gr, η Eurobank τρέχει ήδη διαγωνισμούς για την πώληση των ανεξόφλητων απαιτήσεών της από Σαρακάκης και Χαλυβουργία Ελλάδος (Μάνεσης). Μάλιστα στην περίπτωση της Σαρακάκης καταγράψαμε και το αυξημένο ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές.

Η υπόθεση δεν σταματά, όμως, εδώ. Η τράπεζα έχει αναθέσει στην Axia Ventures (σ.σ. έχει το mandate και για Σαρακάκη και Μάνεση) να τρέξει διαδικασίες για την πώληση των απαιτήσεών της από δύο ακόμη επιχειρήσεις και έρχονται και άλλες.

Η μία είναι η «Ολύμπιον Θεραπευτήριο», που διαθέτει γενική κλινική δυναμικότητας 200 κλινών στην Πάτρα και κέντρο αποκατάστασης (Ολύμπιον ΑΕ) στην ίδια πόλη, με 135 κλίνες. Ο όμιλος βαρύνεται από συνολικό δανεισμό της τάξης των 42 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 20 εκατ. ευρώ είναι οφειλές στη Eurobank. Η δεύτερη περίπτωση είναι τουριστική επιχείρηση.

Οι κινήσεις της Eurobank σχολιάζονται θετικά από την αγορά, που θεωρεί ότι κάποιος έπρεπε να ανοίξει τον δρόμο για να τελειώσει το ιδιότυπο καθεστώς προστασίας μεγαλοεπιχειρηματιών που επί χρόνια απορρίπτουν λύσεις για τη σωτηρία των εταιρειών τους.

«Συμπεριφέρονται λες και έχουν προστασία του νόμου Κατσέλη και για να τελειώσει αυτή η νοοτροπία απαιτούνται πράξεις», αναφέρουν στελέχη άλλων τραπεζών.

Το ερώτημα είναι βέβαια γιατί δεν ακολουθούν οι υπόλοιπες τράπεζες, με εμβληματικές περιπτώσεις στις οποίες έχουν επαρκείς προβλέψεις και οι ιδιοκτήτες τους αρνούνται να αποδεχθούν τις λύσεις εξυγίανσης που έχουν προταθεί στο παρελθόν…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v