Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 25 2018

H περίπτωση της Τιτάν και το παράδειγμα της Profile

H περίπτωση της Τιτάν και το παράδειγμα της Profile

Σε πρόσφατο άρθρο στο Euro2day.gr με αντικείμενο την «έξοδο» της ΤΙΤΑΝ, μιας ακόμη μεγάλης εταιρίας στο εξωτερικό και το χρηματιστήριο Euronext, γίνεται αναφορά στον κίνδυνο εξόδου και άλλων επιχειρήσεων, όχι μόνο μεγάλων αλλά και δυναμικών μεσαίων ή και μικρών, που «αδικούνται» από τα δεδομένα της ελληνικής πραγματικότητας, στον χρηματοοικονομικό τομέα.

Η συγκεκριμένη αναφορά θύμισε στη στήλη τα παράπονα που εξέφρασαν υψηλόβαθμα στελέχη της Profile, μιας ελληνικής -και εισηγμένης- εταιρίας, με μεγάλο μέρος πλέον των πωλήσεών της στη διεθνή αγορά, κατά το πρόσφατο συνέδριο για τις εταιρίες μικρής κεφαλαιοποίησης.

Ενώπιον και δημοσιογράφου του Euro2day.gr, τα στελέχη παρουσίασαν στοιχεία σύμφωνα με τα οποία, η εταιρία διαπραγματεύεται στο Χρηματιστήριο Αθηνών με πολλαπλασιαστές έως και στο… 1/10 (!) των αντίστοιχων που έχουν ξένες ομοειδείς εταιρίες, το λεγόμενο «Peer Group».

Αυτό ισχύει τόσο για δείκτες παραγωγής εργασιών (όπως το Price to sales) όσο και για δείκτες παραγωγής κερδοφορίας (όπως το P/EBITDA), πάντα μιλώντας για εταιρίες αντίστοιχων δυνατοτήτων, αλλά και με αντίστοιχες «επαναλαμβανόμενες πωλήσεις», εκείνες δηλαδή που σχετίζονται με συμβόλαια συντήρησης/αναβάθμισης υλοποιημένων εγκαταστάσεων, αλλά και το λεγόμενο software as a service, όπου ο πελάτης «νοικιάζει» υπό μια έννοια, το προϊόν.

Διότι αν αφήσουμε το Peer Group και περάσουμε σε ραγδαία αναπτυσσόμενους κολοσσούς όπως π.χ. η Temenos, τότε η σύγκριση αποτιμήσεων είναι ακόμη πιο αποκαρδιωτική για την ελληνική εταιρία!

Ανεξαρτήτως του τι θα κάνει στο μέλλον η Prοfile, σε σχέση με την εισαγωγή σε άλλη αγορά (κάτι που δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε), μήπως και δει την αποτίμησή της σε αντίστοιχα υψηλά επίπεδα, το γεγονός που έχει ευρύτερη σημασία είναι ότι τέτοιου είδους διαφορές αποτελούν «μεγάλο κράχτη» για τα ξένα χρηματιστήρια, τα οποία συνεχώς ψάχνουν για νέους πελάτες.

Κι εξηγεί πως ολοένα και περισσότερες εταιρίες υποκύπτουν στις «Σειρήνες».

Διότι όπως και να το κάνουμε, το ύψος της κεφαλαιοποίησης αλλά και η ρευστότητα της αγοράς είναι σημαντικό «όπλο» για μια δυναμική εισηγμένη εταιρία, όχι μόνο σε περίπτωση εξαγορών και συγχωνεύσεων (όπου η ανταλλαγή μετοχών μπορεί να παίξει σημαίνοντα ρόλο), αλλά και στις αυξήσεις κεφαλαίου για τη χρηματοδότηση διαφόρων εγχειρημάτων.

Μπορεί η ελληνική αγορά να «διορθώσει» τέτοιες εξόφθαλμες περιπτώσεις ανισορροπιών; Ή το γενικότερο κλίμα και η αποψίλωση των εγχώριων επενδυτών, θεσμικών και μη, έχει προκαλέσει… ανήκεστο βλάβη;

Προς το παρόν, το ερώτημα αυτό φαίνεται -δυστυχώς- δύσκολο να απαντηθεί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v