Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 24 2018

FF Group: Οι μετοχές Dufry και οι ανεπαρκείς εξηγήσεις

FF Group: Οι μετοχές Dufry και οι ανεπαρκείς εξηγήσεις

Χωρίς επαρκείς εξηγήσεις από πλευράς Folli Follie παραμένει η υπόθεση δέσμευσης των μετοχών έκδοσης Dufry, που μεταβιβάστηκαν στην εταιρεία ως μέρος των ανταλλαγμάτων για την πώληση της ΚΑΕ.

Από την αποκάλυψη του Χαμαιλέοντα ως σήμερα έχει παρέλθει ένας και πλέον μήνας. Κατά τη διάρκειά του, η Folli Follie παραδέχθηκε μεν ότι με βάση τη σύμβαση πώλησης της ΚΑΕ, 804.728 μετοχές Dufry παραμένουν δεσμευμένες, δεν μπήκε, όμως, ποτέ στον κόπο να εξηγήσει τους λόγους της δέσμευσης.

Με βάση όσα έχουν διαρρεύσει, η στήλη έχει σχηματίσει την εξής εικόνα: η σύμβαση πώλησης της ΚΑΕ προέβλεπε σταδιακή αποδέσμευση του τιμήματος, που καταβλήθηκε με μετοχές Dufry, εφόσον η «Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών» έπιανε προκαθορισμένους στόχους EBITDA.

Εξού και ένα μέρος των μετοχών αποδεσμεύτηκε και ρευστοποιήθηκε από τη Folli Follie, για να καλυφθούν οι ανάγκες σε κεφάλαιο κίνησης. Για να αποδεσμευτεί το σύνολο των μετοχών, πρέπει η ΚΑΕ να εμφανίσει, σύμφωνα με πληροφορίες, EBITDA 86 εκατ. ευρώ ως το 2019.

Με βάση, όμως, τις οικονομικές καταστάσεις χρήσης 2017, η ΚΑΕ εμφανίζει EBITDA 85,6 εκατ. ευρώ.
Πληροί, επομένως, τον στόχο που είχε τεθεί για την περίοδο ως το 2019 και θα έπρεπε η Dufry να απελευθερώσει το σύνολο ή έστω το μεγαλύτερο μέρος των 804.728 μετοχών.

Γιατί δεν συνέβη κάτι τέτοιο; Υπάρχουν πρόσθετες αιρέσεις στη σύμβαση πώλησης της ΚΑΕ που υπέγραψαν Folli Follie και Dufry, τις οποίες επικαλείται ο ελβετικός όμιλος;

Αν όντως υπάρχουν, σχετίζονται, όπως ακούγεται, με την απόδοση επιμέρους καταστημάτων σε αεροδρόμια ή/και με τη διατήρηση ή μη του καθεστώτος πώλησης αφορολόγητων ειδών από καταστήματα της ΚΑΕ σε παραμεθόριες περιοχές;

Υπάρχουν άλλοι λόγοι, που αποτελούν «ουρά» επιμέρους συμφωνιών, που είχαν μείνει κρυφοί, όπως για παράδειγμα η αμοιβή των 28 εκατ. ευρώ που πήραν συγκεκριμένοι εκπρόσωποι της Folli Follie;

Για όλα αυτά, η μεν Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς οφείλει να ζητήσει πρόσθετες διευκρινίσεις από την εταιρεία, το δε Υπουργείο Οικονομικών να εξηγήσει τους λόγους που το οδήγησαν από τον Δεκέμβριο του 2016 να αναστείλει, με τρεις διαδοχικές αποφάσεις, τη διακοπή πώλησης αφορολόγητων ειδών από καταστήματα της ΚΑΕ σε παραμεθόριους σταθμούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v