Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 29 2018

Τράπεζες: Πώς αναστέλλεται το poison pill του αναβαλλόμενου

Τράπεζες: Πώς αναστέλλεται το poison pill του αναβαλλόμενου

Μια ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία φέρεται να έχει αναλάβει η ΤτΕ, με σκοπό να απενεργοποιήσει τις συνθήκες… poison pill που δημιουργεί στις τράπεζες ο συνδυασμός της υλοποίησης των πλάνων επιθετικής μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, με τις διατάξεις του νόμου Χαρδούβελη για τον αναβαλλόμενο φόρο.

Όπως είναι γνωστό, οι τράπεζες έχουν καταθέσει στον SSM πλάνα για την τριετία 2019-21, τα οποία προβλέπουν υποχώρηση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (Non Performing Exposures - NPEs) μεταξύ 18% ως 22%, ως το τέλος του 2021.

Πρόκειται για πλάνο επιθετικής μείωσης, που θα εξυπηρετηθεί, κατά κύριο λόγο, μέσω πωλήσεων/τιτλοποιήσεων. Η υλοποίησή του αυξάνει την πιθανότητα κάποια τράπεζα να κλείσει μια χρήση με ζημιές, ενεργοποιώντας την εγγύηση του Δημοσίου και επομένως αύξηση κεφαλαίου, την οποία θα καλύψει το ίδιο.

Με βάση το νόμο Χαρδούβελη, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες αναγνώρισαν, με έγκριση των γενικών τους συνελεύσεων, το σύνολο του αναβαλλόμενου φόρου, που προήλθε από τη ζημιά του PSI και τις προβλέψεις πιστωτικού κινδύνου ως τη χρήση 2015 ως οριστική και εκκαθαρισμένη φορολογική απαίτηση.

Για να συμβεί αυτό, το Δημόσιο εγγυήθηκε πως αν έχουν σε κάποια/ες χρήσεις ζημιές, θα καταβάλει με μετρητά, μέσω αύξησης κεφαλαίου, το μέρος της οριστικής φορολογικής απαίτησης, που δεν μπορεί να συμψηφιστεί με κέρδη. Έτσι, όμως, αιωρείται κίνδυνος dilution για τους μετόχους, που αυξάνει, λόγω των επιθετικών πλάνων μείωσης στα «κόκκινα» δάνεια. Με ενδεχόμενη αναστολή για μία ή δύο χρήσεις της παραπάνω διάταξης, ο κίνδυνος υποχωρεί και ο επενδυτικός ορίζοντας βελτιώνεται.

Επιπρόσθετα, ακούγεται ότι η Τράπεζα της Ελλάδος εξετάζει το πώς θα μορφοποιηθεί η υφιστάμενη διάταξη, που δίνει τη δυνατότητα στο Δημόσιο να πωλήσει δικαιώματα μετατροπής.

Οι τράπεζες δεν έχουν ενημερωθεί για το περιεχόμενο της πρότασης, που επεξεργάζεται η TτE, ενώ το υπουργείο Οικονομικών φέρεται να είναι ενήμερο για την πρωτοβουλία.

Το σχέδιο αναμένεται να παρουσιαστεί με λεπτομέρεια στον ESM και στους θεσμούς το επόμενο διάστημα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v