Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 31 2018

Θέλουμε ερευνητές ή... εξερευνητές;

Θέλουμε ερευνητές ή... εξερευνητές;

Κάποια στιγμή, θα πρέπει να καταλήξουμε σε αυτή τη χώρα για το μοντέλο της οικονομικής ανάπτυξης που θα πρέπει να εφαρμόσουμε. Το όποιο μοντέλο σίγουρα δεν μπορεί να επιβληθεί από την πολιτική εξουσία.

Όταν όλη η Ευρώπη ασχολείται με την 4η Βιομηχανική Επανάσταση (4ΒΕ - Industry 4.0), στην Ελλάδα, σκεφτόμαστε να συστήσουμε μια διϋπουργική επιτροπή, η οποία θα ελέγχει την πρόοδο και την εφαρμογή της.

Σύμφωνα με σχετική ανάλυση του αναπληρωτή υπουργού Έρευνας και Τεχνολογίας Κώστα Φωτάκη, ο οποίος καταθέτει τις απόψεις του για την 4ΒΕ, «η επιτροπή θα λαμβάνει τις αναγκαίες πολιτικές αποφάσεις και θα παρακολουθεί την υλοποίησή τους ανά τομέα κυβερνητικής πολιτικής.

Συγκεκριμένα, θα εποπτεύει την αξιοποίηση αποφοίτων STEM (επιστήμες τεχνολογίας, μηχανικής και μαθηματικών) υψηλής ειδίκευσης, με έμφαση σε τομείς όπως η νανοτεχνολογία, η φωτονική, η βιοτεχνολογία, τα προηγμένα υλικά και η Πληροφορική (ICT), που επηρεάζουν τεχνολογίες σημαντικές για την 4ΒΕ, ενώ διατρέχουν οριζόντια τους βασικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας».

Πώς μπορεί να εποπτευθεί η αξιοποίηση αποφοίτων STEM;

Όση εποπτεία και να υπάρξει -που δεν μπορεί να υπάρξει-, η μετάβαση στην 4ΒΕ και σε όποια άλλη νέα τάση θα είναι εξαρτημένη από την κουλτούρα μας. Και εν προκειμένω, από την κουλτούρα, δυστυχώς, πολλών επιχειρηματιών και managers που αποστρέφονται το νέο, τη δημιουργικότητα, την άποψη και το όραμα.

Διότι όσο και αν θέλουμε όχι μόνο να σταματήσουμε αλλά και να αντιστρέψουμε το «brain drain», η ελληνική πραγματικότητα έχει μεγάλες αντιστάσεις.

Τόσο μεγάλες που μετατρέπουν τους ερευνητές… σε εξερευνητές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v