Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 13 2018

Η αναδιάρθρωση χρεών της ΦΑΜΑΡ και το κρίσιμο ερώτημα

Η αναδιάρθρωση χρεών της ΦΑΜΑΡ και το κρίσιμο ερώτημα

Από σαράντα κύματα πέρασε, όπως πληροφορείται η στήλη, το deal της αναδιάρθρωσης και κεφαλαιακής ενδυνάμωσης του ομίλου ΦΑΜΑΡ, μέχρι να συμφωνηθούν οι όροι και να ανακοινωθεί η συμφωνία μετά βαΐων και κλάδων.

Οι συστημικές τράπεζες, που αποτελούν τους βασικούς πιστωτές και μετόχους του φαρμακευτικού ομίλου από το 2017 και την κατάρρευση της Μαρινόπουλος, συζητούσαν για μήνες με την Pillarstone τον τρόπο με τον οποίο θα μειώνονταν οι δανειακές υποχρεώσεις του και θα ενισχυόταν κεφαλαιακά.

Το παζάρι ήταν τόσο σκληρό και επίπονο που κανά-δυο φορές η διαπραγμάτευση κόντεψε να τιναχθεί στον αέρα.

Ο λόγος ήταν ότι η Pillarstone και η μητρική της KKR δεν ήθελαν να βάλουν τα κεφάλαια που χρειαζόταν η ΦΑΜΑΡ, αν οι τράπεζες με τη σειρά τους δεν προέβαιναν σε δραστικό «κούρεμα» απαιτήσεων.

Τελικώς, υπό το βάρος της ανάγκης, βρέθηκε η χρυσή τομή και τον περασμένο Σεπτέμβριο συμφωνήθηκαν οι όροι της αναδιάρθρωσης, όπως έγραφε η Alpha Bank στις αναλυτικές οικονομικές καταστάσεις 9μήνου.

Οι τράπεζες «κουρεύουν» μέρος των απαιτήσεών τους, επιμηκύνουν τον εναπομείναντα δανεισμό κατά 6 χρόνια και υφίστανται απίσχναση (dilution), λόγω της ολοσχερούς κάλυψης της ΑΜΚ στη μητρική του ομίλου από θυγατρική εταιρεία της Pillarstone Europe LLP.

Υ.Γ.: Ουδείς ωστόσο μπήκε στον κόπο να εξηγήσει γιατί απέτυχε η πρώτη αναδιάρθρωση και η ΦΑΜΑΡ έφθασε, ένα χρόνο μετά, να χρειάζεται νέα αναδιάρθρωση δανείων και ανακεφαλαιοποίηση, προκειμένου να καλυφθούν ανάγκες ακόμη και για κεφάλαιο κίνησης…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v