Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 26 2019

Οι περιπέτειες της Egon Zehnder στις κυπριακές και ελληνικές τράπεζες

Οι περιπέτειες της Egon Zehnder στις κυπριακές και ελληνικές τράπεζες

Καθόλου κολακευτικό δεν είναι το πρόσφατο πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής για την υπόθεση της Συνεργατικής Τράπεζας στην Κύπρο για την εταιρεία επιλογής στελεχών Egon Zehnder και τον επικεφαλής του ελληνικού βραχίονα Ανδρέα Γαβριηλίδη.

Η γνωστή εταιρεία head hunters, που κυριαρχεί στην ελληνική αγορά, ανέλαβε στα μέσα του 2015 να βρει τον αντικαταστάτη του Γενικού Διευθυντή της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας (ΣΚΤ) Μάριου Κληρίδη, που είχε παραιτηθεί. Επέλεξε τον Νικόλα Χατζηγιάννη, τον οποίο το πόρισμα περνάει δια... πυρός και σιδήρου.

Γι’ αυτό και προκαλούν συζητήσεις στην αγορά τα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία το Δ.Σ. της Τράπεζας Κύπρου έχει αναθέσει στην Egon Zehnder την ανεύρεση αντικαταστάτη του διευθύνοντος συμβούλου Τζον Χούρικαν. Ο κ. Χούρικαν θα παραμείνει στην Τράπεζα Κύπρου μέχρι τον Σεπτέμβριο, αλλά στο Δ.Σ. θα γίνουν αλλαγές νωρίτερα. Στη Γ.Σ. της 14ης Μαΐου αναμένεται να αναλάβει τη θέση του προέδρου της Τράπεζας Κύπρου ο Τάκης Αράπογλου, στη θέση του Γιόζεφ Ακερμαν.

Οι περιπέτειες της Egon Zehnder με τις τράπεζες δεν περιορίζονται, πάντως, στην Κύπρο. Στην Ελλάδα συμμετέχει σε σχήμα για τον εταιρικό μετασχηματισμό της Εθνικής Τράπεζας ενώ μεγάλη κουβέντα γίνεται για τις επιλογές που έκανε η ίδια εταιρεία κατά τη στελέχωση της Praxia. Στην Praxia, η οποία τους τελευταίους μήνες φυλλορροεί (από στελέχη και όχι μόνο…), τοποθετήθηκε ως Chief Marketing & Communications Officer η κα Yβέτ Κοσμετάτου, σύζυγος του κ. Γαβριηλίδη.

Ο κ. Γαβριηλίδης, σύμφωνα με το πόρισμα για τη Συνεργατική, στήριξε την επιλογή, που φαίνεται πως είχε κάνει το υπουργείο Οικονομικών της Κύπρου για την τοποθέτηση στη θέση του Γενικού Διευθυντή του μέχρι τότε προέδρου της ΣΚΤ, Νικόλα Χατζηγιάννη.

Κατά το πόρισμα, «ο κ. Νικόλας Χατζηγιάννης αποδείχθηκε πολύ κατώτερος των περιστάσεων. Απέτυχε πλήρως στο να διευθύνει με σωφροσύνη την Τράπεζα, ώστε να υπάρξει μείωση των ΜΕΧ (σ.σ. μη εξυπηρετούμενων δανείων) και μείωση των λειτουργικών εξόδων της Τράπεζας, δύο στόχοι οι οποίοι με βάση τους όρους αναδιάρθρωσης έπρεπε οπωσδήποτε να επιτευχθούν, για να έχει η Τράπεζα προοπτική επιβίωσης. Παρά τις επανειλημμένες υποδείξεις των εποπτικών αρχών, τόσο της ΚΤΚ όσο και του ΕΕΜ, για τα πιο πάνω βασικά θέματα, ο Γενικός Διευθυντής επέδειξε αμέλεια και ανικανότητα να τ’ αντιμετωπίσει».

Κατά την ερευνητική επιτροπή, «ο κ. Χατζηγιάννης δυνατόν να έχει αστικές ευθύνες, οι οποίες πηγάζουν από τις πιο πάνω παραβιάσεις της Συμφωνίας του με τη ΣΚΤ». Τέλος, επισημαίνεται πως «πιστεύουμε όμως ότι ο κ. Χατζηγιάννης ενδεχόμενα ευθύνεται και για τη διάπραξη ποινικών αδικημάτων, τα οποία δυνατόν να αποκαλυφθούν ύστερα από μία σε βάθος εξέταση από τις αστυνομικές αρχές».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v