Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 16 2019

Χάθηκε το σχέδιο νόμου για τις κεραίες κινητής!

Χάθηκε το σχέδιο νόμου για τις κεραίες κινητής!

Την ίδια στιγμή που εμφανίζεται ως άμεση κυβερνητική προτεραιότητα η ταχεία ανάπτυξη των δικτύων πέμπτης γενιάς (5G) στην κινητή τηλεφωνία, τινάζεται στον αέρα το ρυθμιστικό πλαίσιο για τις κεραίες.

Ειδικά όταν η ανάπτυξη των δικτύων 5G απαιτεί δεκάδες χιλιάδες μικρές κεραίες σε ολόκληρη την Ελλάδα και συνεπώς νέο νομοθετικό πλαίσιο, συνεργασία των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας με κρατικούς φορείς όπως οι δήμοι, ο ΔΕΔΔΗΕ, που διαχειρίζεται το δίκτυο με τις κολώνες της ΔEH κ.α.

Και ενώ πανευρωπαϊκά βρίσκεται σε εξέλιξη η συζήτηση για το μοντέλο με βάση το οποίο θα αναπτυχθούν τα δίκτυα 5G (στις 10 Απριλίου ολοκληρώθηκε δημόσια διαβούλευση για τα μικρά κεραιοσυστήματα που θα απαιτηθούν), στην Ελλάδα η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) κατέρριψε ένα άλλο πανευρωπαϊκό ρεκόρ: Επί δύο-τρεις ημέρες πρωτοκολλούσαν στα γραφεία των τριών εταιρειών κινητής τηλεφωνίας τις περισσότερες από 800 κλήσεις σε ακρόαση που είχε στείλει η ΕΕΤΤ, σε κάθε μία επιχείρηση ξεχωριστά, για αντίστοιχες παραβάσεις του θεσμικού πλαισίου περί λειτουργίας των κεραιών τους! Οι εικόνες με τα φορτηγά με τα οποία διακινήθηκαν οι σχετικοί φάκελοι περιγράφονται με γλαφυρά χρώματα από το προσωπικό των εταιρειών.

Το νέο σχέδιο νόμου για τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας, παρά το γεγονός πως επρόκειτο να κατατεθεί άμεσα στη Βουλή σύμφωνα με δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, οδεύει προς τις ελληνικές καλένδες.

Η κυβέρνηση φαίνεται πως υποχώρησε στις πιέσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, που θεωρούν πως πρέπει να κατέβουν και άλλο τα όρια εκπομπής των κεραιών και ας είναι σήμερα περίπου στο 60% του μέσου κοινοτικού όρου. Μάλιστα οι κοινοτικές αρχές ετοιμάζονται να αυξήσουν τα όρια, επικαλούμενες τις ενδείξεις με βάση τις σχεδόν τρεις δεκαετίες λειτουργίας των δικτύων κινητής τηλεφωνίας.

Χωρίς το νέο θεσμικό πλαίσιο, οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας θα είναι όμηροι του υφιστάμενου πλαισίου αφού, αν δεν βρεθεί φόρμουλα με τις 800 κλήσεις που τους έστειλε η ΕΕΤΤ θα πρέπει να πληρώσουν πρόστιμα δεκάδων εκατ. ευρώ ή να ξηλώσουν εκατοντάδες κεραίες, με ό,τι αυτό σημαίνει για την κάλυψη των δικτύων, που παραμένει προβληματική ακόμα και σε περιοχές του Λεκανοπεδίου.

Ταυτόχρονα, γίνεται πολύ πιο δύσκολη έως αδύνατη η ανάπτυξη των δικτύων 5G.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v