Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 20 2019

Προεδρικές εκλογές στα Σκόπια με το βλέμμα... στις Πρέσπες

Προεδρικές εκλογές στα Σκόπια με το βλέμμα... στις Πρέσπες

Στην Ελλάδα το πρώτο εκλογικό crash test μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών θα γίνει στις ευρωκάλπες της 26ης Μαϊου.

Στην Βόρεια Μακεδονία το “μήνυμα” των πολιτών της θα δοθεί την Κυριακή, στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, καθώς ο δεύτερος θα γίνει στις 5 Μαΐου.

Εννοείται ότι «η Πρέσπα» (σ.σ. στη γείτονα χρησιμοποιούν ενικό αριθμό αφού μόνο την μεγάλη Πρέσπα που μοιράζονται με την Ελλάδα και, λιγότερο, με την Αλβανία, γνωρίζουν) κυριαρχεί στον προεκλογικό λόγο των υποψηφίων, με την εκλεκτή της εθνικιστικής αντιπολίτευσης του VMRO Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα να ανεβάζει κορώνες, προσπαθώντας να ισορροπήσει ανάμεσα στην επιθυμία και στο πώς θα κινηθεί εάν εκλεγεί στο ύπατο αξίωμα.

Για παράδειγμα, στην τελευταία προεκλογική συγκέντρωση ζήτησε μαζική συμμετοχή στις προεδρικές κάλπες ώστε να υποχρεωθεί ο Ζόραν Ζάεφ να στήσει και εθνικές για να τις χάσει. Κατά τη ρητορική της, «η νέα κυβέρνηση δεν θα ζητά από εμάς να ξεχάσουμε τα λόγια του εθνικού ύμνου... και θα προφέρει το ιερό όνομα της Μακεδονίας, διότι αυτό είναι η ταυτότητά μας».

Την ίδια στιγμή όμως, στο τηλεοπτικό debate που ακολούθησε ξεκαθάρισε ότι εάν εκλεγεί “θα χρησιμοποιεί επισήμως το νέο όνομα της χώρας”.

(Ακολουθώντας τις ανάλογες δεσμεύσεις της δικής μας αξιωματικής αντιπολίτευσης διότι “οι διεθνείς συμφωνίες δεν αλλάζουν” κ.λπ.).

Όσο για τις δημοσκοπήσεις; Η τελευταία έδειξε ότι προηγείται ο υποψήφιος του κυβερνητικού συνασπισμού Στέβο Πεντάροφσκι με 26,7%, με την κ.Σιλιάνοφσκα να παραμένει σταθερά στην δεύτερη θέση (24%) και τον υποψήφιο της “Συμμαχίας για τους Αλβανούς” Μπλέριμ Ρέκα να τερματίζει με 11%.

Κυριακή κοντή γιορτή, βεβαίως.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v