Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 19 2019

Η ΕΛΤΡΑΚ και τα μυστήρια με το ομολογιακό της ΕΛΤΡΕΚΚΑ

Η ΕΛΤΡΑΚ και τα μυστήρια με το ομολογιακό της ΕΛΤΡΕΚΚΑ

Διαβάζουμε στη χθεσινή επίσημη ανακοίνωση της ΕΛΤΡΑΚ ότι η διοίκησή της συναίνεσε στη χρονική μεταφορά της λήξης ομολογιακού δανείου της θυγατρικής της ΕΛΤΡΕΚΚΑ, ύψους 4 εκατ. ευρώ (στο οποίο είναι εγγυητής) μέχρι την 30ή Απριλίου και πως μέχρι τότε η τελευταία θα το έχει εξοφλήσει πλήρως.

Αν κάποιος θυμηθεί πως η ΕΛΤΡΑΚ θα καταβάλει επτά εκατ. ευρώ ως αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στην ΕΛΤΡΕΚΚΑ, προκειμένου στη συνέχεια να πουλήσει το σύνολο της συμμετοχής της έναντι συμβολικού τιμήματος στην Autohellas, μάλλον αντιλαμβάνεται ότι το προαναφερθέν ομολογιακό δάνειο της ΕΛΤΡΕΚΚΑ θα αποπληρωθεί με «αγύριστα» χρήματα της ΕΛΤΡΑΚ.

Στο ερώτημα γιατί η ΕΛΤΡΑΚ έδωσε επτά ολόκληρα εκατ. ευρώ μετρητά (χωρίς να εισπράξει τίποτε), προκειμένου να πουλήσει δωρεάν τη συμμετοχή της στην ΕΛΤΡΕΚΚΑ, η απάντηση είναι γνωστή: Οι πιστώτριες τράπεζες δεν δέχονταν να αναχρηματοδοτήσουν τα δάνεια της ΕΛΤΡΑΚ, όταν η εισηγμένη είχε εγγυηθεί για τα ανοίγματα της κατά 50% θυγατρικής της ΕΛΤΡΕΚΚΑ. Έπρεπε λοιπόν να απεγκλωβιστεί από τις συγκεκριμένες εγγυήσεις, τμήμα των οποίων θα αναλάβει η Αutohellas.

Ένα δεύτερο ερώτημα είναι το κατά πόσο η ΕΛΤΡΑΚ θα μπορούσε να είχε αποφύγει τo στενό πρέσινγκ των πιστωτριών τραπεζών στο ζήτημα της αναδιάρθρωσης των δανείων της. Η απάντηση είναι πως «πιθανότατα ναι», αν η εισηγμένη δεν είχε μοιράσει -εκπλήσσοντας τους πάντες- 20 εκατ. ευρώ στους μετόχους της (το 70,33% αυτών πήγε στους βασικούς της μετόχους...) μέσα σε λιγότερο από εννέα μήνες!

Υ.Γ. Δύο μερίσματα και μια επιστροφή κεφαλαίου από τον Σεπτέμβριο του 2017 έως και το πρώτο μισό του 2018).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v