Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 30 2019

Καθολικό αίτημα η άμεση ψήφιση των νέων ποινικών κωδίκων

Καθολικό αίτημα η άμεση ψήφιση των νέων ποινικών κωδίκων

Πίσω από τον θόρυβο που έχει ξεσπάσει γύρω από τον διορισμό νέας ηγεσίας του Αρείου Πάγου, θόρυβο που «φωτογραφίζει» άκομψα αμφότερα τα μεγάλα κόμματα, έναντι της κοινής γνώμης, κρύβεται ένα πολύ σημαντικό θέμα που βρίσκεται σε εκκρεμότητα.

Σπανίως ένα νομοσχέδιο συγκεντρώνει τόσο ευρεία συναίνεση, από την πλευρά των πολιτικών κομμάτων, των «ειδικών» και των άμεσα εμπλεκόμενων στην απονομή της δικαιοσύνης, όπως αυτό για τον εκσυγχρονισμό των ποινικών κωδίκων, που κατά γενική ομολογία, έπρεπε να έχει συμβεί εδώ και… δεκαετίες.

Το Euro2day.gr ανέδειξε εδώ και πολύ καιρό τη σημασία του συγκεκριμένου νομοθετήματος, αλλά και την ευρεία συναίνεση που συγκεντρώνει μεταξύ των νομικών αλλά και του δικαστικού σώματος

Μετά μάλιστα και τις τροποποιήσεις που προέκυψαν από τη δημόσια διαβούλευση και τις βελτιωτικές προτάσεις (καθυστερώντας όμως την κατάθεσή του στη Βουλή- με ευθύνη και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που εμφανίστηκε απροετοίμαστη και ζήτησε... χρόνο για να τοποθετηθεί), ο νόμος είναι καθ’ όλα έτοιμος.

Κινδυνεύει όμως να μείνει «στο ράφι» ουδείς ξέρει για πόσο καιρό ακόμη, λόγω των πρόωρων εκλογών, εάν η κυβέρνηση δεν σπεύσει να τον φέρει άμεσα στη Βουλή. Κάτι που είναι προς το συμφέρον της αλλά και προς το συμφέρον της χώρας, δεδομένης της σημασίας του νομοθετήματος, στην απονομή δικαιοσύνης. Δεν είναι τυχαίο ότι με χθεσινές δηλώσεις του, συμφώνησε στην ψήφιση του συγκεκριμένου νόμου και ένας από τους πιο σφοδρούς πολέμιους του ΣΥΡΙΖΑ, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, σημειώνοντας ότι υπάρχει συναίνεση και η ψήφισή του θα ήταν δείγμα «συνέχειας του κράτους». Διότι και εκείνος αντιλαμβάνεται ίσως ότι δεν μπορεί τα πάντα να πέφτουν θύμα των κομματικών αντεγκλήσεων.

Ωστόσο, η ψήφιση των νέων ποινικών κωδίκων δεν αποτελεί «αίτημα Βενιζέλου», αλλά καθολικό αίτημα επιστημονικών φορέων και της νομικής κοινότητας, κι όλου του πολιτικού φάσματος, σε ό,τι αφορά τουλάχιστον το λεγόμενο «Δημοκρατικό Τόξο».

Προφανώς, λοιπόν, ο εκσυγχρονισμός των ποινικών κωδίκων, μετά από ολόκληρες δεκαετίες, αποτελεί «έργο» που ευλόγως θα ήθελε να πιστωθεί οποιαδήποτε κυβέρνηση, πόσο μάλλον μια αριστερή εκσυγχρονιστική κυβέρνηση, που τάσσεται υπέρ των θεσμικών προοδευτικών μεταρρυθμίσεων.

Ας αφήσουν λοιπόν για λίγο τον «καβγά» με τους πολιτικούς αντιπάλους κι ας δώσουν ένα δείγμα ενεργούς συναίνεσης, έστω στα βασικά, για το καλό της χώρας.

ΥΓ: Ένα άλλο μεγάλο θέμα που χρήζει άμεσης συναίνεσης ΚΑΙ κατά τη διάρκεια της επικείμενης προεκλογικής περιόδου, αφορά τα ελληνοτουρκικά, όπως εύστοχα κατέγραψε χθες το Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v