Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το… νου σας!  

Οι καιροί είναι κάτι περισσότερο από ύποπτοι και δεν υφίστανται περιθώρια εφησυχασμού. Αντίθετα, απαιτείται η επίδειξη εθνικής ενότητας και αποφασιστικότητας έναντι οποιασδήποτε απειλής.

Το… νου σας!

 Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Μόνον ως υπόμνηση της ανάγκης ύπαρξης ενός ισχυρού και αρραγούς εθνικού μετώπου έναντι της απειλής που μονίμως θέτει η Τουρκία, μπορεί να εκληφθεί η… ευχή που διετύπωσε χθες ο υπουργός Άμυνας της γείτονος, Χουλουσί Ακάρ, «να μη γίνει πόλεμος» στην Ανατ. Μεσόγειο. 

Μιλώντας από πολεμικό πλοίο, τη φρεγάτα «Σαλιχρέις», ο Τούρκος υπουργός Άμυνας επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις αναφορικά με τη στάση της Τουρκίας, λέγοντας ότι «δεν τίθεται θέμα να κινηθούμε εναντίον οποιασδήποτε άλλης χώρας», μόλις δύο ημέρες μετά τη μεγαλύτερη ναυτική άσκηση που έχει πραγματοποιήσει κατά τα τελευταία χρόνια η γείτονα, υπό την επωνυμία «Θαλασσόλυκος».

Όπως είπε, «… πότε πότε στην ανατολική Μεσόγειο, στην Ερυθρά Θάλασσα, στον Περσικό Κόλπο, υπάρχουν τέτοιου είδους συγκεντρώσεις πλοίων. Παρακολουθούνται στενά, ανάλογα με τις πολιτικές εξελίξεις και τις στρατιωτικές, αλλά η μεγαλύτερη ευχή μας είναι να μη γίνει πόλεμος».

«Στόχος μας είναι μόνο να προστατεύσουμε τη χώρα μας, τα δικαιώματά μας, να ενισχύσουμε την αποτρεπτική ισχύ, την αποτελεσματικότητα του ναυτικού μας και τον σεβασμό των ενόπλων δυνάμεών μας», πρόσθεσε ο κ. Ακάρ, ενώ ήδη η χώρα του παραβιάζει την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη διεθνή νομιμότητα.

Υπό αυτό το πρίσμα, η όξυνση της πολιτικής αντιπαράθεσης κατά την τρέχουσα προεκλογική περίοδο οφείλει να μην παράσχει έδαφος παρερμηνειών προς τη γείτονα ως προς την ύπαρξη ενότητας εκ μέρους του πολιτικού προσωπικού της χώρας επί εθνικών θεμάτων.

Αντίθετα και -ακριβώς- επειδή κατά το παρελθόν η γείτονα επιχείρησε να εκμεταλλευτεί τις περιόδους που προηγούνται ή ακολουθούν τις εκλογές στην Ελλάδα για την αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, κυβέρνηση και αντιπολίτευση οφείλουν να καταδείξουν, πέραν πάσης αμφιβολίας, την ύπαρξη αυτού του εθνικού μετώπου.

Διαμέσου, δε, αυτού του μετώπου να καταστήσουν σαφή, προς εχθρούς και συμμάχους, την αποφασιστικότητα που είναι διατεθειμένη να επιδείξει η χώρα μας για την προάσπιση της εθνικής της κυριαρχίας.

Ακόμη κι αν δεν «είθισται» στη διάρκεια προεκλογικών περιόδων, είναι απαραίτητη η διατύπωση αυτού του σαφούς μηνύματος προς τη γείτονα εκ μέρους των κυριότερων πολιτικών εκπροσώπων της χώρας, ώστε να αρθούν οι οποιεσδήποτε αμφιβολίες τυχόν υφίστανται περί του αντιθέτου.

Παρά την εξέλιξη συζητήσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για την οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης, η γείτονα εμφανίζεται να έχει επιδοθεί εσχάτως σε μπαράζ προκλητικών τοποθετήσεων, τόσο σε ό,τι αφορά στο εύρος της ΑΟΖ της όσο και σε ό,τι αφορά τον ελληνικό εναέριο χώρο.

Πέραν, δε, της ρητορικής, εμπράκτως παραβιάζει την κυπριακή ΑΟΖ μέσω του προγράμματος γεωτρήσεων που προωθεί εντός του πλαισίου της.

Η απάντηση σε όλα αυτά δεν μπορεί να προέλθει μόνον από τη χλιαρή αντίδραση που έχει εμφανίσει έως τώρα η ΕΕ, δια στόματος Τουσκ, Γιούνκερ και Μογκερίνι στην τουρκική προκλητικότητα, αναδεικνύοντας για ακόμη μία φορά το έλλειμμα που παρουσιάζει η ΕΕ σε ζητήματα ενιαίας εξωτερικής πολιτικής και άμυνας.  

Η απάντηση οφείλει να είναι κυρίως ελληνική και να αντικατοπτρίζει κλίμα εθνικής ενότητας και αποφασιστικότητας έναντι πάσης απειλής.

Μόνο τότε μπορούν να αρθούν οι όποιες προσδοκίες τυχόν υφίστανται σχετικά με το «πρόσφορο» της παρούσας περιόδου για αμφισβητήσεις της εθνικής μας κυριαρχίας.

Όπως έχει καταστήσει από πολλού χρόνου σαφές ο Έλληνας υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης, σε τυχόν αντιπαράθεση με την Τουρκία, η χώρα μας θα είναι μόνη της.

Ας είναι, τουλάχιστον, ενωμένη.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v