Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 18 2019

Η Λεβεντέρης και το «stop» στην πληρωμή τόκου στις προνομιούχες

Η Λεβεντέρης και το «stop» στην πληρωμή τόκου στις προνομιούχες

Φέτος θα είναι η πρώτη χρονιά που μετά από μακρά σειρά ετών, οι προνομιούχοι μέτοχοι του Λεβεντέρη δεν θα εισπράξουν τόκους (πέρυσι είχαν λάβει 94.100 ευρώ, ή 0,04255 ευρώ ανά τεμάχιο), λόγω των σοβαρών οικονομικών ζητημάτων που αντιμετωπίζει η εισηγμένη εταιρεία.

Η διανομή τόκων κατά τη μακρά περίοδο που η γνωστή συρματουργία υποχρεωνόταν σε ζημίες είχε ως αποτέλεσμα η τιμή της προνομιούχου μετοχής να είναι υψηλότερη από αυτή της κοινής, κάτι που ισχύει και σήμερα.

Η ουσία είναι ότι παρά τη μικρή αύξηση πωλήσεων που σημειώθηκε το 2018, το EBITDA ήταν αρνητικό, ακόμη και αν δεν συνυπολογίζονταν οι απομειώσεις σε ακίνητη περιουσία και πελάτες. Και όλα αυτά με τον καθαρό δανεισμό να κλείνει στα 2,4 εκατ. ευρώ και τον ορκωτό ελεγκτή να επισημαίνει -μεταξύ άλλων- την ύπαρξη αρνητικού κεφαλαίου κίνησης (δείκτης κυκλοφοριακής ρευστότητας στο 0,88).

Από την άλλη πλευρά, η εισηγμένη διαθέτει σημαντική ακίνητη περιουσία (μέρος της οποίας θα μπορούσε να αξιοποιήσει), θετικά ίδια κεφάλαια (5,43 εκατ. ευρώ στις 31/12/2018) και φυσικά ελπίζει στο σενάριο της ανάκαμψης της πολύπαθης εγχώριας αγοράς.

ΥΓ1: «Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι», ο Λεβεντέρης αποτελούσε μία από τις ισχυρότερες και πλέον κερδοφόρες εισηγμένες εταιρείες του ΧΑ κατά τη δεκαετία του 1980.

ΥΓ2: Τρέχουσα αποτίμηση της εταιρείας στο ΧΑ (κοινών και προνομιούχων μετοχών) στο 1,15 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v