Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 10 2019

H ΦΑΜΑΡ ΑΒΕ και το «Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει» του Μαρινόπουλου

H ΦΑΜΑΡ ΑΒΕ και το «Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει» του Μαρινόπουλου

Στο τέλος του 2013, η ΦΑΜΑΡ ΑΒΕ, εγχώρια θυγατρική του ομίλου FAMAR, ανήκε ακόμη στην οικογένεια Μαρινόπουλου.

Αυτό δεν την εμπόδισε να αποκτήσει από τη Marinopoulos Brothers Cyprus Ltd το 48% του μετοχικού κεφαλαίου της Foranti Holdings Ltd, καταβάλλοντας το ποσό των 10 εκατ. ευρώ.

Μόλις τρία χρόνια αργότερα, το 2016, η διοίκηση της Foranti Holdings «δεν κατόρθωσε να παράσχει στη ΦΑΜΑΡ ΑΒΕ οικονομικά στοιχεία», όπως αναφέρει η ίδια η ΦΑΜΑΡ στις οικονομικές της καταστάσεις. Το ίδιο συνέβη και το 2017.

Ως αποτέλεσμα της παραπάνω αδυναμίας, το Δ.Σ. της ΦΑΜΑΡ, όταν ο όμιλος πέρασε στον έλεγχο των πιστωτριών τραπεζών, αποφάσισε να απομειώσει πλήρως την αξία της επένδυσης των 10 εκατ. ευρώ στη Foranti, χωρίς να παραιτηθεί από οποιοδήποτε δικαίωμά του.

Δηλαδή, η ΦΑΜΑΡ ΑΒΕ έδωσε 10 εκατ. ευρώ στους Μαρινόπουλους για να πάρει το 48% μιας εταιρείας, η οποία τρία χρόνια μετά αδυνατούσε να παράσχει ακόμη και οικονομικά στοιχεία.

«Μπερεκέτι πράγμα», που λένε και τα καρντάσια.

Επιπρόσθετα, η ΦΑΜΑΡ ΑΒΕ απομείωσε απαιτήσεις ύψους 3,95 εκατ. ευρώ, που είχε από εταιρείες του ομίλου Μαρινόπουλου, αφού αξιολόγησε την οικονομική τους κατάσταση.

Και μετά φταίνε, σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπων της οικογένειας Μαρινόπουλου, οι τράπεζες για τα προβλήματα που ταλαιπωρούν τον όμιλο…

ΥΓ. Η ΦΑΜΑΡ ΑΒΕ έγινε από τη συμφωνία δανειακής διευκόλυνσης του Νοεμβρίου 2014 (σ.σ. ελεγχόταν από τους Μαρινόπουλους) εγγυητής των δανειακών υποχρεώσεων του ομίλου FAMAR. Ως εκ τούτου είναι υπεύθυνη σε περίπτωση που ο όμιλος δεν είναι σε θέση να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του.

Παρέμεινε η παροχή εγγυήσεων και μετά τη συμφωνία του περασμένου Δεκεμβρίου, μεταξύ τραπεζών - Pillarstone Europe, μέσω της οποίας κουρεύτηκε μέρος των δανειακών οφειλών του ομίλου και ο μετοχικός έλεγχος πέρασε στην Pillarstone Europe;

ΥΓ. ΙΙ Όπως είναι γνωστό, η Pillarstone Europe, θυγατρική της KKR, έχει βγάλει προς πώληση τον όμιλο FAMAR.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v