Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 28 2019

ETE: Τα αποτελέσματα β’ τριμήνου και το κόστος του ΛΕΠΕΤΕ

ETE: Τα αποτελέσματα β’ τριμήνου και το κόστος του ΛΕΠΕΤΕ

Κύκλοι της τράπεζας αναφέρουν ότι η τράπεζα δεν θα προχωρήσει στην εφάπαξ αναγνώριση όλου του κόστους από τη νομοθετική διάταξη Πετρόπουλου για ΛΕΠΕΤΕ, στα αποτελέσματα β’ τριμήνου, παρότι δεν έχει προχωρήσει η κυβέρνηση της Ν.Δ. σε τροποποίησή της.

Όπως έχει αναδείξει η στήλη Χαμαιλέων, η Εθνική δεν έχει θέμα με το ποσό που καλείται να καταβάλλει ετησίως (40 εκατ. ευρώ), για τα επόμενα 5 χρόνια στο ΕΤΕΑΕΠ. Το ετήσιο κόστος της ρύθμισης ανέρχεται στα ίδια περίπου επίπεδα, που υπολόγιζε η διοίκηση της τράπεζας, με βάση όσα είχε δηλώσει ο διευθύνων σύμβουλός της Π. Μυλωνάς.

Το πρόβλημα για την Εθνική προκύπτει από τις διατυπώσεις της διάταξης και ειδικότερα από τα εξής δύο σημεία: Η ρητή αναφορά καταβολής 40 εκατ. ευρώ ετησίως, για μια πενταετία, σημαίνει ότι η τράπεζα θα υποχρεωθεί, λόγω διεθνών λογιστικών προτύπων, να σχηματίσει εφάπαξ πρόβλεψη για το σύνολο του ποσού.

Ήτοι, πρόβλεψη 200 εκατ. ευρώ.

Ταυτόχρονα, αιωρείται το αν η τράπεζα θα έχει, μετά την παρέλευση πενταετίας, υποχρέωση καταβολής πρόσθετων εισφορών για τους δικαιούχους του ΛΕΠΕΤΕ καθώς η διάταξη Πετρόπουλου αναφέρει ότι στο τέλος της πενταετίας θα διενεργηθεί αναλογιστική μελέτη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v