Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 30 2019

Τα «περίεργα» της Diversa και οι... ευκάλυπτοι στη Ζάμπια!

Τα «περίεργα» της Diversa και οι... ευκάλυπτοι στη Ζάμπια!

Μεγάλη εντύπωση έχουν προκαλέσει στη χρηματιστηριακή «πιάτσα» οι ανακοινώσεις της Diversa, η οποία διαπραγματεύεται στην Εναλλακτική Αγορά του ΧΑ.

Αναμφίβολα πρόκειται για μια πολύ μικρή εταιρεία, καθώς κατά το πρώτο εξάμηνο της οικονομικής χρήσης 2017-2018 σημείωσε πωλήσεις μόλις 41,4 χιλ. ευρώ και είχε αρνητικά ίδια κεφάλαια ύψους 468 χιλ. ευρώ.

Η εισηγμένη άλλαξε μετοχική σύνθεση το 2018 και στη συνέχεια ψήφισε τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους έως 15,84 εκατ. ευρώ, ποσό που θεωρείται τεράστιο για τις μέχρι σήμερα επιδόσεις της! Αναφέρθηκε μάλιστα τότε (χωρίς η εταιρεία να διαθέτει κεφάλαια) και σε διερεύνηση εξαγοράς της αεροπορικής εταιρείας Cobalt, η οποία τελικά δεν προχώρησε.

Η προαναφερθείσα ΑΜΚ δεν υλοποιήθηκε μέσα στους επόμενους μήνες και για τον λόγο αυτό το ίδιο θέμα ψηφίστηκε σε νέα γενική συνέλευση της εισηγμένης, στις 26 Ιουνίου του 2019. Πρόκειται για την έκδοση 15 νέων μετοχών σε κάθε 1 παλιά, χωρίς το δικαίωμα προτίμησης των παλαιών μετόχων. Άρα οι νέοι επενδυτές -αν υπάρξουν- θα αποκτήσουν την πλειοψηφία της εταιρείας. Επίσης, η διάρκεια της ΑΜΚ εκπνέει στις 30 Ιουνίου του 2020.

Κι ενώ η Diversa δεν έχει καταφέρει εδώ και τουλάχιστον έντεκα μήνες (από τον Δεκέμβριο του 2018) να βρει επενδυτές που θα καλύψουν μια τόσο μεγάλη αύξηση κεφαλαίου (ουσιαστικά να βρει αγοραστές), προχώρησε χθες σε νέα ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία θα αποκτήσει δωρεάν συμμετοχή 35% σε νεοϊδρυόμενη εταιρεία που θα δραστηριοποιηθεί στη Ζάμπια και ειδικότερα στην καλλιέργεια ευκαλύπτου και στην πράσινη ενέργεια, αν εξασφαλίσει στη νεοϊδρυόμενη αυτή εταιρεία χρηματοδότηση της τάξεως των 55 εκατ. ευρώ!

Το πρώτο ερώτημα που προκύπτει είναι το γιατί η αγγλική εταιρεία Eucalyptus Holding, με την οποία συμφώνησε η Diversa για τη δυνατότητα χρηματοδότησης της μέλλουσας θυγατρικής της στη Ζάμπια, δεν μπορεί από μόνη της να βρει χρηματοδότηση μόλις 50-60 εκατ. ευρώ σε μια από τις μεγαλύτερες κεφαλαιαγορές-χρηματαγορές του κόσμου;

Και επίσης, ποιο είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα της Diversa, βάσει του οποίου θα εξασφαλίσει κεφάλαια σε μια επένδυση που έχει προέλευση το Λονδίνο και θα υλοποιηθεί στη μακρινή Ζάμπια;

Σε κάθε περίπτωση, οψόμεθα…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v