Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 6 2019

Η Ελλάδα, η Κύπρος και τα υπερπλεονάσματα

Η Ελλάδα, η Κύπρος και τα υπερπλεονάσματα

Θυμάστε τις προ ετών συζητήσεις στην Ελλάδα ότι υψηλά πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα της τάξεως του 3,5% του ΑΕΠ είναι αδύνατον να σημειωθούν; Ή έστω, αν εντέλει σημειωθούν, δεν θα είναι διατηρήσιμα;

Αυτά υποστήριζαν τότε όλοι σχεδόν οι πολιτικοί της χώρας και όλοι σχεδόν οι οικονομικοί αναλυτές. Ωστόσο, με βάση τις φετινές εκτιμήσεις και τις προβλέψεις του νέου Προϋπολογισμού, το 2020 η Ελλάδα θα επιτύχει υψηλό πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά!

Η Κύπρος μάλιστα -μέσα από μια πιο ευέλικτη πολιτική, που δεν συνοδεύτηκε από επιβολή βαρύτατης φορολογίας αλλά από επενδύσεις και ανάπτυξη-, το 2019 θα σημειώσει δημοσιονομικό πλεόνασμα (συνολικό, όχι πρωτογενές) πάνω από 4% του ΑΕΠ, το υψηλότερο στην Ευρωζώνη!

Παρ' όλα αυτά, ο υπουργός Οικονομικών της Μεγαλονήσου κ. Χάρης Γεωργιάδης δεν σπεύδει να μιλήσει για παροχές, αλλά αντίθετα περιορίζεται στο να πει ότι τα υπερπλεονάσματα θα χρησιμοποιηθούν ως μέσο επεκτατικής πολιτικής μόνο αν η επιβράδυνση της Ευρώπης αγγίξει και την Κύπρο.

Κάτι που βέβαια, δεν φαίνεται να συμβαίνει μέχρι τώρα...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v