Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 7 2019

Τα «ντεσού» της Πετρόπουλος και το επόμενο στοίχημα των Γεράρδων

Τα «ντεσού» της Πετρόπουλος και το επόμενο στοίχημα των Γεράρδων

ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Με διπλή ικανοποίηση υποδέχτηκε η χρηματιστηριακή αγορά τα αποτελέσματα εννεαμήνου της Π. Πετρόπουλος.

Πρώτον, γιατί ήταν σαφώς ανοδικά σε σύγκριση με τα αντίστοιχα περυσινά, +30,4% για τις πωλήσεις, +31% για τα προ φόρων κέρδη (από τα 2,44 στα 3,19 εκατ. ευρώ), ενώ η στασιμότητα των καθαρών κερδών (στο 1,558 εκατ. ευρώ) προήλθε από μια έκτακτη και μη επαναλαμβανόμενη επιβάρυνση (561 χιλ. διαφορές φορολογικού ελέγχουν παρελθουσών χρήσεων) και

δεύτερον, γιατί φέτος είναι η πρώτη χρονικά που η Π. Πετρόπουλος λειτουργεί χωρίς… Πετρόπουλους. Και αυτό γιατί και οι δύο βασικοί μέτοχοι (Κωνσταντίνος και Ιωάννης Πετρόπουλος) έχουν αποχωρήσει τόσο από την καθημερινή λειτουργία της εισηγμένης όσο και από το διοικητικό της συμβούλιο.

Πρόκειται για μια από τις ελάχιστες περιπτώσεις στη χώρα μας, όπου η διοίκηση μιας «οικογενειακής επιχείρησης» -τα μέλη της οποίας βρίσκονται εν ζωή- περνά σε επαγγελματίες managers.

Έτσι, τα καλά φετινά οικονομικά αποτελέσματα σε συνδυασμό με τις θετικές εντυπώσεις που άφησε το νέο management στο πλαίσιο του πρόσφατου συνεδρίου που οργάνωσε το ΧΑ για τις εταιρείες μικρής κεφαλαιοποίησης, έχουν δημιουργήσει την πεποίθηση ότι το μεταβατικό στάδιο της εισηγμένης εξελίσσεται ομαλά.

ΥΓ1: Το τέταρτο τρίμηνο του 2019 αναμένεται ακόμη καλύτερο, λόγω και της θετικής εποχικότητας που παρουσιάζουν οι εργασίες της εταιρείας. Τα φορολογικά μέτρα που επεξεργάζεται η κυβέρνηση για την τόνωση της αγοράς του αυτοκινήτου (δεν υπάρχει ακόμη σαφής εικόνα) αφενός πλήττουν βραχυπρόθεσμα τη ζήτηση, ωστόσο εκτιμάται ότι κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση και θα βοηθήσουν τα αποτελέσματα της εισηγμένης από το 2020.

ΥΓ2: Τα σχέδια για ανάπτυξη της εταιρείας και μέσω εξαγορών εξακολουθούν να υπάρχουν, με τη διοίκηση της Π. Πετρόπουλος να εξετάζει σχετικές περιπτώσεις.

 

ΠΛΑΙΣΙΟ: Σε νέο χαμηλό δωδεκαμήνου, το οποίο μάλιστα δεν απέχει ιδιαίτερα και από την κατώτερη τιμή της τελευταίας πενταετίας, υποχρεώθηκε χθες η μετοχή της εταιρείας.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η τρέχουσα αποτίμηση της εισηγμένης στο ταμπλό έχει πέσει σε επίπεδα (διψήφιο ποσοστό discount) αρκετά χαμηλότερα από τη λογιστική της αξία (91,9 εκατ. ευρώ στις 30 Ιουνίου του 2019).

Είναι φυσικό πως η πορεία της μετοχής έχει δυσαρεστήσει πολλούς επενδυτές, οι οποίοι βλέπουν την πλειονότητα των μη τραπεζικών τίτλων του ΧΑ να έχουν καταγράψει υψηλότατα κέρδη (ακόμη και τριψήφια ποσοστά ανόδου) κατά την τελευταία τριετία ή πενταετία.

Προφανώς, η πολύ χαμηλή καθαρή κερδοφορία του πρώτου εξαμήνου (μόλις 200 χιλιάδες ευρώ) έχει επηρεάσει την όλη κατάσταση, με τη διοίκηση ωστόσο της εισηγμένης να την αποδίδει στις σημαντικές επενδύσεις που έλαβαν χώρα (αναμόρφωση καταστημάτων, είσοδος στις λευκές συσκευές).

Χρηματιστηριακοί αναλυτές επισημαίνουν ότι στον βαθμό που αυτές οι επενδύσεις θα αποδώσουν στο μέλλον, η μετοχή δικαιούται υψηλότερα επίπεδα αποτίμησης από τα τρέχοντα. Ιδιαίτερα αν δεχτούμε ότι η ζήτηση στην εγχώρια αγορά θα μπει σε ανοδικό μεσομακροπρόθεσμο κανάλι.

Οπότε, το ζητούμενο είναι το αν η οικογένεια Γεράρδου, που έχει κερδίσει πολλά επιχειρηματικά «στοιχήματα» κατά το παρελθόν, κερδίσει και το επόμενο, αυτό της θετικής ανταπόκρισης της αγοράς στα επενδυτικά ανοίγματα της εταιρείας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v