Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 18 2019

Η άρση του… παράδοξου στα ΕΛΠΕ, η ICI και το PR της Praxia

Η άρση του… παράδοξου στα ΕΛΠΕ, η ICI και το PR της Praxia

ΔΕΠΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ: Η συμμετοχή των ΕΛ.ΠΕ στον διαγωνισμό για την πώληση ΔΕΠΑ Εμπορίας θεωρείται δεδομένη. Κορυφαία στελέχη της πετρελαϊκής το επιβεβαιώνουν με κάθε ευκαιρία, καθώς επιδιώκουν μεγαλύτερη διείσδυση στο φυσικό αέριο.

Ηδη τα ΕΛ.ΠΕ έχουν χτίσει μία καλή θέση, μέσα από την υφιστάμενη συμμετοχή τους με 35% στη ΔΕΠΑ Εμπορίας, αλλά και μέσω της κοινής εταιρείας που έχουν με την Edison (Elpedison) στην παραγωγή και προμήθεια ρεύματος και στην προμήθεια φυσικού αερίου.

Πηγές, λοιπόν, αναφέρουν ότι τα ΕΛ.ΠΕ συζητάνε με την ιταλική Edison για την από κοινού διεκδίκηση του 65% της ΔΕΠΑ Εμπορίας, στον εν εξελίξει διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ. Και κατά τις ίδιες πληροφορίες, η ελληνική πετρελαϊκή επιδιώκει τον συνασπισμό με τους Ιταλούς στον διαγωνισμό, για να μη βρεθεί μπροστά σε ένα παράδοξο: αν κατέβουν μόνοι στον διαγωνισμό και κερδίσουν το 100% της ΔΕΠΑ Εμπορίας, θα βρεθούν να ανταγωνίζονται την Elpedison

Δηλαδή τον ίδιο τους τον εαυτό…

 

ICI: Η οικογένεια Χαλικιά δεν προτίθεται να πωλήσει την ICI ΑΕΕΑΠ, όπως τουλάχιστον υποστήριξε η διοίκηση της επενδυτικής εταιρείας ακινήτων, στο περιθώριο της χθεσινής συνέλευσης. Το κύριο επιχείρημα είναι πως η εταιρεία διαθέτει πλέον ποιοτικό χαρτοφυλάκιο ακινήτων, αξίας 94 εκατ. ευρώ και μέσης απόδοσης 8,2%, χαμηλό λειτουργικό κόστος ενώ η αγορά real estate κινείται θετικά.

Χθες οι μέτοχοι της ICI ενέκριναν την παροχή εξουσιοδότησης προς το διοικητικό συμβούλιο, ώστε να προχωρήσει, σε χρόνο που θεωρεί ικανοποιητικό, στην έκδοση κοινών ομολογιακών δανείων μέχρι του ποσού των 45 εκατ. ευρώ., για τη χρηματοδότηση νέων αγορών ακινήτων.

Μάλιστα, δεν αποκλείστηκε και η αύξηση κεφαλαίου σε δεύτερο χρόνο.

 

PRAXIA και... PR: Με ενδιαφέρον πληροφορείται η στήλη ότι η συνεργασία της PRAXIA με πασίγνωστη εταιρία PR, η οποία στο μεσοδιάστημα μοίραζε αριστερά-δεξιά διάφορα διθυραμβικά κείμενα για τις βλέψεις και τα πεπραγμένα της τράπεζας, διακόπηκε την περασμένη Παρασκευή, όταν η τελευταία «παραιτήθηκε».
Εύλογη νομίζουμε η απορία μας, πώς μια εταιρεία τέτοιου βεληνεκούς «παραιτείται», ό,τι κι αν σημαίνει αυτό, ακριβώς τη στιγμή που ο «πελάτης» την έχει ανάγκη όσο ποτέ. Δεν τους αρέσει το crisis management; Eίπαν να εγκαταλείψουν το πλοίο επειδή ακριβώς έπεσε στο παγόβουνο; Ασυμφωνία χαρακτήρων και πολιτικής, που διαπιστώθηκε στο... «και ένα» ή όταν άρχισαν τα δύσκολα; Οπως και να 'χει, ένα ακόμη από τα περίεργα της ελληνικής πραγματικότητας.

Το να έχεις πάντως εταιρεία PR που σε εγκαταλείπει όταν έχεις πρόβλημα, είναι λίγο σαν να έχεις ομπρέλα στην καλοκαιρία και να στην παίρνουν μόλις βρέξει.

 

ΔEΗ: Ένα από τα στοιχήματα της ΔΕH που θα επιβεβαιώσει ενώπιον των επενδυτών και την επανάκαμψη των οικονομικών της αποτελεσμάτων είναι και η έξοδος στις αγορές για δανεισμό με την έκδοση ομολόγου.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Γιώργος Στάσσης, όταν ρωτήθηκε προχθες για το αν η εταιρεία σκοπεύει να εκδώσει ομόλογο στο πρώτο τρίμηνο του έτους, έδειξε να μη βιάζεται… Όπως είπε, «πιστεύουμε ότι τον επόμενο χρόνο θα λάβουμε κι άλλες αναβαθμίσεις. Δεν έχουμε τεράστιο χρηματοδοτικό κενό…».

Παράλληλα, όμως, με αφορμή και την ευνοϊκή συγκυρία για τις ελληνικές εκδόσεις ομολόγων είτε του δημοσίου είτε και εταιρειών, επανήλθε: «Μπορεί όμως και να προχωρήσουμε άμεσα…».
Ποιος θα είναι ο χρόνος της εξόδου; Πηγές δείχνουν ότι θα κριθεί στο πρώτο τρίμηνο, όταν η ΔΕΗ κάνει τις αναλυτικές παρουσιάσεις του business plan στους αναλυτές και επενδυτές…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v