Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 2 2002

Ιπτάμενες... ”γκάφες” και media relations

O χειρισμός των σχέσεων με τον Τύπο αναμφισβήτητα απαιτεί ”τέχνη” από την πλευρά των εξουσιοδοτημένων προσώπων που τις χειρίζονται για λογαριασμό μεγάλων και μικρότερων εταιριών.

Απαιτούν επίσης και κάποιες ”ειδικές” γνώσεις. Γιαυτό άλλωστε το λόγο, διεξάγονται ακόμη και στην Ελλάδα, εξειδικευμένα σεμινάρια επιμόρφωσης αυτών των στελεχών.

Η βασική αρχή είναι ”Δε λέμε ψέματα στον Τύπο, δεν παραπλανούμε σκόπιμα (ή τέλος πάντων...ανοικτά!!) τους δημοσιογράφους”.

Αυτή η αρχή φαίνεται ότι... διέφυγε της προσοχής της εξουσιοδοτημένης εκπροσώπου γνωστού ελληνικού ομίλου επιχειρήσεων, ο οποίος ήλθε τις τελευταίες ημέρες στο προσκήνιο της δημοσιότητας, ως ”μνηστήρας” -εις εκ των έξι- της Ολυμπιακής Αεροπορίας.

Σε αρκετές τηλεφωνικές επαφές που είχε τις τελευταίες ημέρες επί του θέματος με δημοσιογράφο, η εν λόγω εκπρόσωπος ήταν κατηγορηματική στην άρνησή της ως προς το ενδεχόμενο κατάθεσης προσφοράς για την Ο.Α., παρά την οργιάζουσα φημολογία περί του αντιθέτου.

Κι όταν ερωτήθηκε εκ των υστέρων (αφού είχε πλέον γνωστοποιηθεί η ύπαρξη της προσφοράς) γιατί ήταν τόσο κατηγορηματική στην διάψευσή της, περιορίστηκε να δηλώσει ότι ”τα δεδομένα... άλλαξαν”, λες και τα δεδομένα σε ένα θέμα τόσο μεγάλης σημασίας (και δαπάνης) αλλάζουν μέσα σε ... τρείς ημέρες!!

Προφανώς επρόκειτο για μια ”γκάφα” ολκής, που ατυχώς δεν... μπαλώνεται!!!! Ο τρόπος βέβαια να αντιμετωπιστούν τα ερωτήματα του δημοσιογράφου ήταν απλός. Με απαντήσεις που ξεκινούν από τo κλασικό ”ουδέν σχόλιον” για να φτάσουν έως το ” η πιθανότητα είναι υπό εξέταση”.

Ο ουσιαστικός λόγος όμως για τον οποίο πρέπει να αποφεύγονται τέτοιου είδους πρακτικές (διάβαζε... γκάφες) είναι επίσης απλός. Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο για μια εταιρία, σε επίπεδο σχέσεων με τα ΜΜΕ, από το να χάνει την αξιοπιστία του ο εκπρόσωπός της. Διότι τότε είναι κυριολεκτικά ... ΑΧΡΗΣΤΟΣ, αφου ουδείς τον λαμβάνει υπ όψιν του!!!

Πάντως για να δικαιολογήσουμε εν μέρει και την εκπρόσωπο, πρέπει να προσθέσουμε το εξής... γαργαλιστικό.

Η όποια αλλαγή των... δεδομένων, λένε οι πληροφορίες του Χαμαιλέοντος, φαίνεται να προέκυψε κατόπιν έντονης πίεσης του ενός εκ των δύο ισχυρών ανδρών της εταιρίας (που προέρχεται από το χώρο των θαλάσσιων μεταφορών) στον....άλλο (που διαπρέπει σε χώρο σχετιζόμενο με τις επίγειες... μεταφορές)!!!

Για το λόγο αυτό άλλωστε, λένε οι ”κακές γλώσσες”, προέκυψε και η καθυστέρηση στην υποβολή της προσφοράς την Παρασκευή, σε βαθμό που να αναρωτιούνται ακόμη και οι ”σύμβουλοι”της εταιρίας, όπως και οι αρμόδιοι του υπουργείου Μεταφορών, αν θα κατατεθεί τελικά η προσφορά... εμπρόθεσμα!!!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v