Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 10 2020

Εξαγωγές: Η μάχη των... χαρτοφυλακίων και τα αρνητικά μηνύματα

Εξαγωγές: Η μάχη των... χαρτοφυλακίων και τα αρνητικά μηνύματα

Έντονο προβληματισμό στον εξαγωγικό κόσμο της χώρας προκάλεσε χθες η ανακοίνωση των προσωρινών στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ για την πορεία των εξαγωγών το 11μηνο του 2019. Εκεί που για δύο συνεχόμενες χρονιές, το 2017 και το 2018, συνηθίσαμε τα ρεκόρ ανόδου (13,2% και 15,7 αντίστοιχα), φέτος είναι κάτι παραπάνω από ορατός ο κίνδυνος να καταγραφεί κάμψη.

Βάσει των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, η αύξηση των εξαγωγών το διάστημα Ιανουαρίου - Νοεμβρίου είναι μόλις 0,1% και εάν το πρόσημο θα είναι θετικό ή αρνητικό στο σύνολο του έτους, θα κριθεί στο νήμα.

Οι εξαγωγείς προειδοποιούσαν από τον περασμένο Ιούνιο ότι οι διεθνείς συνθήκες πλέον είναι δύσκολες, βλέποντας τα σύννεφα που μαζεύονταν στον ορίζοντα.

Οι εξελίξεις αυτές επαναφέρουν στο προσκήνιο την ανάγκη μεγαλύτερης στήριξης των ελληνικών επιχειρήσεων που διαθέτουν τα προϊόντα τους στις διεθνείς αγορές, κάτι που αποτελεί διαχρονικό αίτημα των εξαγωγικών συνδέσμων. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι φορείς, διαχρονικά αντί για τολμηρά μέτρα στήριξης, το μόνο που… παρέχει η πολιτεία, είναι γραφειοκρατικά εμπόδια, έλλειψη χρηματοδότησης, μεγάλες καθυστερήσεις στην επιστροφή του ΦΠΑ κ.ο.κ.

Υπό αυτές τις συνθήκες, κάποιοι παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι αυτό το διάστημα προχωρά η μεταφορά του χαρτοφυλακίου των εξαγωγών από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων στο υπουργείο Εξωτερικών, χωρίς να υπάρχει κάποια πειστική εξήγηση και σαφής σχεδιασμός.

Μάλιστα, πέραν των εξαγωγέων, επιφυλάξεις για τη συγκεκριμένη ενέργεια εξέφρασε και η Κομισιόν στη μεταμνημονιακή της έκθεση του Νοεμβρίου. Σε αυτή κάλεσε, επίσης, την Ελλάδα να δημιουργήσει πιο σαφές πλαίσιο για την ενίσχυση των εξαγωγών, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στους τομείς που η χώρα παρουσιάζει συγκριτικό πλεονέκτημα, και ταυτόχρονα να προχωρήσει στην άρση των γραφειοκρατικών αντικινήτρων.

Διότι οι καιροί δυσκολεύουν…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v