Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 14 2020

Ζητείται πολιτική συμφωνία για το zero risk του Ηρακλή

Ζητείται πολιτική συμφωνία για το zero risk του Ηρακλή

Το θέμα της αναγνώρισης με μηδενικό συντελεστή στάθμισης των ομολογιών πρώτης διαβάθμισης, που θα φέρουν κρατική εγγύηση, μέσω του προγράμματος «Ηρακλής», αναμένεται να συζητηθεί κατά την επικείμενη επίσκεψη του κλιμακίου των θεσμών στην Αθήνα.

Ο SSM, για να χορηγήσει το zero risk, ζητά οι κρατικές εγγυήσεις να αντικρίζονται από ρευστό ή ομόλογα έκδοσης Ελληνικού Δημοσίου. Παρότι η παραπάνω συντηρητική προσέγγιση δικαιολογείται από το γεγονός ότι η Ελληνική Δημοκρατία δεν διαθέτει investment grade, ο SSM δεν διατύπωσε τις παραπάνω απαιτήσεις νωρίς. Πριν, δηλαδή, την έγκριση του σχεδίου «Ηρακλής» από την DG Comp.

Μέχρι την ολοκλήρωση της πρώτης συναλλαγής (Cairo), υπάρχει -λίγος- χρόνος για να βρεθεί μια πολιτική «φόρμουλα», που θα ικανοποιεί τις τυπικές απαιτήσεις του SSM, χωρίς να οδηγεί, πρακτικά, σε μείωση του αποθέματος μετρητών ή αύξηση του χρέους για την Ελληνική Δημοκρατία.

Υ.Γ.: Υπενθυμίζεται ότι χωρίς μηδενικό συντελεστή στάθμισης, η ένταξη στον Ηρακλή δεν έχει κανένα νόημα για τις τράπεζες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v