Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 27 2020

Ο CEO της Εθνικής έδειξε το... πρόβλημα

Ο CEO της Εθνικής έδειξε το... πρόβλημα

Σε σοβαρό πρόβλημα για την οικονομία, που οι τράπεζες αρχίζουν να το βρίσκουν μπροστά τους στο μέτωπο των χορηγήσεων, εξελίσσεται η αργή διαδικασία εξυγίανσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Οι τράπεζες, χάρη στις πωλήσεις και τις τιτλοποιήσεις, έχουν καταφέρει να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα από τους ισολογισμούς τους και θα τα περιορίσουν ακόμη περισσότερο φέτος.

Τα «κόκκινα» δάνεια φεύγουν μεν από τους ισολογισμούς των τραπεζών, αλλά δεν «πρασινίζουν», λόγω των αναποτελεσματικών μηχανισμών (εξωδικαστικός, προστασία πρώτης κατοικίας). Την ίδια στιγμή, το βαρύ και δυσλειτουργικό πλαίσιο «εγκλωβίζει» χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες σε μια μακρόσυρτη διαδικασία πτώχευσης.

Αποτέλεσμα είναι οι τράπεζες να μη βρίσκουν αξιόχρεους πελάτες, ιδιαίτερα στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, που αποτελούν και την «καρδιά» της οικονομίας, καθώς στη συγκεκριμένη υποκατηγορία τα «κόκκινα» δάνεια φθάνουν στο 67% των συνολικών χορηγήσεων.

Το θέμα ανέδειξε, πρόσφατα, ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Π. Μυλωνάς, επισημαίνοντας ότι θα αποτελέσει τομή ενδεχόμενη απλοποίηση των διαδικασιών του πλαισίου αφερεγγυότητας για επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Οι επιχειρηματίες, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, αλλά και τα νοικοκυριά που πτωχεύουν, δικαιούνται δεύτερης ευκαιρίας από το τραπεζικό σύστημα, ανέφερε ο CEO της Εθνικής.

Για την τράπεζα, το θέμα των νέων χορηγήσεων αποτελεί και το μεγαλύτερο στοίχημα, καθώς διαθέτει την υψηλότερη ρευστότητα μεταξύ των τραπεζών. Το 2019, οι νέες χορηγήσεις της ανήλθαν σε 3 δισ. ευρώ, ενώ είχε τεθεί στόχος για 3,6 δισ. ευρώ.

Υ.Γ.: Απουσία ισχυρής ζήτησης για νέα δάνεια, οι τράπεζες, όπως εκτιμά ο Π. Μυλωνάς, θα αυξήσουν τις θέσεις τους σε ελληνικά κρατικά ομόλογα, με την απελευθέρωση των ορίων από την ΕΚΤ, ώστε να ενισχύσουν με αυτό τον τρόπο τα επιτοκιακά έσοδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v