Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 30 2020

Η φυγή από τις καταθέσεις προθεσμίας και πού πάει το χρήμα

Η φυγή από τις καταθέσεις προθεσμίας και πού πάει το χρήμα

Τα στοιχεία του παρατιθέμενου πίνακα (πηγή Τράπεζα της Ελλάδος) ενδεχομένως να φανούν χρήσιμα στο επενδυτικό κοινό.

Συγκεκριμένα, κατά το τετράμηνο Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου 2019, μπορεί το σύνολο των τραπεζικών καταθέσεων των νοικοκυριών να αυξήθηκε κατά 2,37 δισ. ευρώ, ωστόσο το ίδιο χρονικό διάστημα οι προθεσμιακές καταθέσεις υποχώρησαν κατά 1,7 δισ. ευρώ!

Αυτό αποδίδεται από τη μια πλευρά στην επιστροφή καταθέσεων από τα «στρώματα» στα γκισέ και από την άλλη, στην πολιτική των τραπεζών να πείσουν τους πελάτες τους να μεταφέρουν χρήματα από τις προθεσμιακές καταθέσεις σε αμοιβαία κεφάλαια και ασφαλιστικά προϊόντα του κλάδου ζωής.

Δηλαδή, στην πράξη, να μεταφέρουν ποσά από τις καταθέσεις σε μετοχές και ομόλογα -κρατικά ή εταιρικά- εσωτερικού και εξωτερικού.

Όπως πληροφορούμεθα, η τάση αυτή θα ενταθεί το 2020, με τις διοικήσεις των τραπεζών να έχουν αυξήσει δραστικά σε σχέση με πέρυσι τους σχετικούς στόχους που έθεσαν στα αρμόδια στελέχη τους.

Αυτό αναμένεται να οδηγήσει -μεταξύ άλλων- σε ροή κεφαλαίων από τις καταθέσεις προς μετοχές και ομόλογα, με ό,τι αυτό θα μπορούσε ενδεχομένως να σημάνει για την πορεία των τιμών τους μέσα στη φετινή χρονιά.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v