Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 31 2020

Το μεγάλο fund στο placement της Profile και τι δεν είπε η Flexopack

Το μεγάλο fund στο placement της Profile και τι δεν είπε η Flexopack

PROFILE: Έχουν τουλάχιστον τέσσερις λόγους για να είναι ευχαριστημένοι οι μέτοχοι της Profile από το χθεσινό placement, κατά το οποίο διατέθηκε σε ξένους θεσμικούς το 4,96% της εταιρείας.

Πρώτον, γιατί οι αγοραστές είναι τρία γνωστά ξένα funds, με το ένα μάλιστα εξ αυτών -όπως λένε έγκυρες πηγές της στήλης- να είναι πολύ μεγάλο διεθνές όνομα, γεγονός που ίσως αποκτήσει άλλες διαστάσεις στο μέλλον.

Δεύτερον, γιατί πριν από το χθεσινό placement είχε προηγηθεί ένα άλλο τον Σεπτέμβριο του 2019, όπου είχε διατεθεί σε θεσμικούς το 3,69% των μετοχών της εισηγμένης, επίσης με επιτυχία.

Τρίτον, επειδή οι τιμές πώλησης των μετοχών (4 ευρώ χθες και 3,88 ευρώ τον Σεπτέμβριο) βρίσκονται πολύ κοντά στα τρέχοντα επίπεδα αποτίμησης του τίτλου στο ταμπλό, παρά το ράλι που έχει κάνει, «πιστοποιώντας» έμμεσα την αποτίμηση.

Τέταρτον, επειδή οι μετοχές που πουλήθηκαν ήταν ίδιες και αγορασμένες σε σαφώς χαμηλότερα επίπεδα τιμών. Έτσι, προκύπτει ένα καθόλου ευκαταφρόνητο κέρδος για την Profile, ανεξάρτητα από το αν λόγω λογιστικών προτύπων δεν περνάει από την κατάσταση αποτελεσμάτων χρήσεως, αλλά αυξάνει απευθείας τα ίδια κεφάλαια.

 

FLEXΟPACK: Τρία τουλάχιστον ερωτήματα προκαλούν οι δύο χθεσινές χρηματιστηριακές ανακοινώσεις της Flexopack, σύμφωνα με τις οποίες τα μέλη της οικογένειας Γκινοσάτη (του βασικού μετόχου) -άμεσα και έμμεσα- αγόρασαν το 5,12% της εισηγμένης εταιρείας (601.000 τεμάχια) προς 5 ευρώ ανά τίτλο.

Ερώτημα πρώτο: Ποιος είναι ο πωλητής των 601.000 τεμαχίων; Τα νούμερα «δένουν» με την Competrol Establishment, η οποία κατείχε πριν τη συναλλαγή το 5,12% της εισηγμένης, ωστόσο στην ανακοίνωση δεν αναφέρεται ότι η Competrol Establishment μηδένισε το ποσοστό της, αλλά απλά ότι υποχώρησε κάτω από το 5% (ασάφεια).

Ερώτημα δεύτερο: Με δεδομένο ότι στη χρηματιστηριακή ανακοίνωση η Competrol Establishment δεν φέρεται να συνδέεται με το σχήμα των βασικών μετόχων, πώς εξηγείται το τόσο χαμηλό τίμημα των πέντε ευρώ ανά μετοχή, όταν η τρέχουσα τιμή στο ταμπλό του ΧΑ βρίσκεται στα 7,70 ευρώ και όταν πολλοί παράγοντες της αγοράς θεωρούν τη συγκεκριμένη αποτίμηση (90,2 εκατ. ευρώ) ως σαφώς ελκυστική;

Άλλωστε με βάση το τίμημα των 5 ευρώ, προκύπτει μια χρηματιστηριακή αξία της τάξεως των 58,6 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την οποία ο δείκτης P/BV υπολογίζεται στο 0,83 και το P/E με βάση τα καθαρά κέρδη του 2018 μόλις στο 8,2!

Και αυτά για μια πολυεθνική βιομηχανία με ασήμαντο δανεισμό και θετικές προοπτικές ανάπτυξης…

Ερώτημα τρίτο: Συνδέονται οι προαναφερόμενες συναλλαγές με ένα ευρύτερο σχέδιο εξόδου της εταιρείας από το ΧΑ, ιδίως όταν τα σχετικά σενάρια κυκλοφορούν στην αγορά εδώ και τουλάχιστον ένα μήνα;

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v