Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 30 2020

Τι τρέχει με την Εθνική και τα δάνεια της Χαλυβουργικής

Τι τρέχει με την Εθνική και τα δάνεια της Χαλυβουργικής

Οι πρόσφατες αναφορές του διευθύνοντος συμβούλου της Εθνικής Π. Μυλωνά περί της ανάγκης να συμφωνήσει η διοίκηση της Χαλυβουργικής σε ένα πλαίσιο που θα διευκολύνει τη ρευστοποίηση περιουσιακών στοιχείων ή την πώληση δανείων, φαίνεται ότι αποτελούν την… κορυφή του παγόβουνου.

Η Εθνική αποτελεί τη βασική πιστώτρια τράπεζα της Χαλυβουργικής, με συνολικές απαιτήσεις της τάξης των 300 εκατ. ευρώ. Με τη χαλυβουργία κλειστή και τις πιθανότητες επαναλειτουργίας της μηδαμινές, λόγω του overcapacity, ο μόνος τρόπος να εισπράξει μέρος των απαιτήσεών της η τράπεζα είναι η αξιοποίηση των ενεχυριασμένων ακινήτων.

Η παραπάνω επιδίωξη σκοντάφτει, όπως όλα δείχνουν, στην άποψη των ιθυνόντων της ιστορικής χαλυβουργίας ότι η άδεια για τις εγκαταστάσεις στην Ελευσίνα δεν επιτρέπει άλλες χρήσεις. Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι υπάρχουν σημαντικά περιβαλλοντικά θέματα, που δεν αφήνουν περιθώρια να επιδιωχθεί αλλαγή χρήσης.

Η Εθνική, από την πλευρά της, δηλώνει πρόθυμη να αναλάβει το κόστος μιας περιβαλλοντικής μελέτης, ενώ σημειώνει ότι υπάρχει και άδεια εγκατάστασης μονάδας ηλεκτροπαραγωγής για την Ελευσίνα.

Στην Αιόλου υπολογίζουν ότι το ενεχυριασμένο ακίνητο της Ελευσίνας, καθαρό από περιβαλλοντικά θέματα, με δυνατότητα αλλαγής χρήσης και με ιδιόκτητες λιμενικές εγκαταστάσεις, αξίζει πολύ περισσότερα από όσο θα έπιανε η τράπεζα αν κινούσε άμεσα, χωρίς περιβαλλοντική μελέτη, διαδικασία πώλησης των δανείων.

Εξού και η διαδικασία που ήταν να τρέξει στις αρχές της φετινής χρονιάς «πάγωσε»…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v