Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 12 2020

Τα… παραλειπόμενα από το συνέδριο του real estate στο ΧΑ

Τα… παραλειπόμενα από το συνέδριο του real estate στο ΧΑ

Έντονο ενδιαφέρον προκάλεσε το πρώτο συνέδριο εταιρειών real estate που διοργάνωσε χθες το Χρηματιστήριο της Αθήνας, καθώς έλαβε χώρα σε μια «καυτή» περίοδο για τον κλάδο.

Πολλοί αναλυτές και διαχειριστές χαρτοφυλακίου έσπευσαν να ενημερωθούν, ενώ δεν έλειψαν και τα… παραλειπόμενα του συνεδρίου, τα οποία η στήλη συνέλεξε και παρουσιάζει. Έχουμε λοιπόν και λέμε:

Prodea: Θα επιχειρήσει να διευρύνει το free float της μετοχής, συνδυάζοντας αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και πώληση υπαρχουσών μετοχών (θα επιδιωχθεί μέσα στο πρώτο φετινό εξάμηνο). Τα νέα κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν για επενδύσεις, με την εισηγμένη να έχει ήδη προεξετάσει ακίνητα τρέχουσας αξίας κοντά στο ένα δισ. ευρώ!

Noval: Εντυπωσιακή η παρουσίαση της θυγατρικής της Viohalco στους αναλυτές-διαχειριστές. Η εταιρεία δεν προσδιόρισε το αν θα επιδιώξει φέτος να εισαχθεί στο ΧΑ (υπάρχει νομικό χρονικό περιθώριο έως το τέλος του 2021), αλλά όταν γίνει αυτό, θα προκύψει ένα free float της τάξεως του 25%. Στα «φιλέτα» της Noval συγκαταλέγονται οι χώροι των παλαιών εργοστασίων της Viohalco επί της οδού Πειραιώς.

BriQ Properties: Στο 1,9% εκτιμάται η φετινή μερισματική απόδοση (τα κεφάλαια της αύξησης κεφαλαίου μπήκαν στο τέλος της χρονιάς), δείκτης που θα διαμορφωθεί κοντά στο 3% το 2021. Στόχος είναι ο συντελεστής μόχλευσης να μην ξεπεράσει το 40% και σε δύο χρόνια από σήμερα, η αξία των ακινήτων της Quest Holdings να υποχωρήσει στο 20% της συνολικής από το 49% που βρίσκεται σήμερα.

Trade Estate: Η θυγατρική της εισηγμένης Fourlis θα εξέταζε το ενδεχόμενο προσέλκυσης στρατηγικού επενδυτή πριν την είσοδό της στο ΧΑ, αρκεί ο τελευταίος να τοποθετηθεί είτε με μετρητά, είτε με ακίνητα που συνάδουν με τη στρατηγική της.

Μπλε Κέδρος: Πολύ ενδιαφέρουσα περίπτωση, καθώς η ελάχιστα μοχλευμένη εταιρεία δραστηριοποιείται στον «καυτό» κλάδο του τουρισμού, επενδύοντας σε ξενοδοχεία, τη διαχείριση των οποίων ασκεί επιχείρηση συμφερόντων των βασικών μετόχων.

Lamda Development: Όπως εκτιμήθηκε στα «πηγαδάκια» των αναλυτών-θεσμικών, η εισαγωγή της θυγατρικής Lamda Malls σχεδιάζεται για το 2021, όταν πέρα από τα δύο υπάρχοντα (Golden Hall, Medeterranean Cosmos) η εταιρεία θα ελέγχει το Athens Mall και θα σχεδιάζει την ανάπτυξη άλλων δύο εμπορικών κέντρων στο Ελληνικό.

READS: Θα χρειαστεί πρόσθετη χρηματοδότηση για την υλοποίηση του project οικιστικής ανάπτυξης, οπότε εξετάζονται σε βάθος χρόνου σενάρια είτε για αύξηση κεφαλαίου, είτε για ομολογιακό δάνειο, είτε, τέλος, για συνδυασμό των δύο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v