Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 13 2020

Folli Follie: Τα μέλη του ΔΣ, η δικαστική διαδικασία και η… γκλίτσα του τσοπάνη

Folli Follie: Τα μέλη του ΔΣ, η δικαστική διαδικασία και η… γκλίτσα του τσοπάνη

Μετά τα τελευταία γεγονότα στην υπόθεση της Folli Follie, η στήλη απευθύνθηκε σε έγκριτο και μάχιμο νομικό, προκειμένου να ενημερωθεί για την πιθανή πορεία των εξελίξεων, από τη στιγμή που η γενική συνέλευση εκλέξει νέο Διοικητικό Συμβούλιο και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θελήσει να αντιδράσει με βάση το νέο θεσμικό πλαίσιο (Ν. 4640, άρθρο 40).

Πρώτον, από τη στιγμή που η Γενική Συνέλευση των μετόχων εκλέξει τελικά μέλη Δ.Σ. που δεν είναι επιθυμητά από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η τελευταία μπορεί να προσφύγει δικαστικά, υπόθεση που εξετάζεται σε σύντομο χρονικό διάστημα (περίπου σε ένα μήνα). Σε ό,τι αφορά την έκδοση της απόφασης, αυτή εκτιμάται ότι θα χρειαστεί ένα με δύο μήνες μετά τη διεξαγωγή της δίκης.

Δεύτερον, αν η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προχωρήσει παράλληλα και σε «προσωρινή διαταγή», τότε τα μέλη του Δ.Σ. που θα εκλεγούν παύονται αυτόματα, πριν δηλαδή από την εκδίκαση της υπόθεσης και την ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου.

Τρίτον, δεν μπορεί να προβλεφθεί με ασφάλεια η όποια απόφαση του δικαστηρίου, ιδίως στην περίπτωση που τα επίμαχα μέλη του Δ.Σ. δεν εμπλέκονται μέχρι τώρα νομικά στην υπόθεση. Και αυτό γιατί ο νέος νόμος μιλάει για «βάσιμες υπόνοιες» (… σε περίπτωση κατά την οποία υφίστανται βάσιμες υπόνοιες ότι η παραμονή μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου στην εταιρεία θα συνιστούσε απειλή για την ομαλή λειτουργία και αξιοπιστία της αγοράς ή/και τα συμφέροντα των επενδυτών).

Άρα, στην προκειμένη περίπτωση, το δικαστήριο θα κληθεί ενδεχομένως να αποφανθεί ουσιαστικά για το αν τα επίμαχα μέλη του Δ.Σ. θα μπορούσαν να λειτουργήσουν έμμεσα ως «μακρύ χέρι» της οικογένειας Κουτσολιούτσου.

Ρωτώντας τώρα τον ίδιο νομικό για το πώς βλέπει την εξέλιξη της υπόθεσης, απάντησε με νόημα: «Από τη μια πλευρά, αντιλαμβάνομαι ότι ο… βρεγμένος τη βροχή δεν τη φοβάται. Από την άλλη πλευρά, όμως, καλό είναι κάποιος να μην τρίβεται στην γκλίτσα του τσοπάνη. Ιδίως στη συγκεκριμένη περίπτωση, όπου το θέμα έχει λάβει ευρύτερες πολιτικές διαστάσεις και η κυβέρνηση δεν θα ήθελε να χρεωθεί με φάουλ σε μια υπόθεση που δεν θα έχει κανένα απολύτως κέρδος».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v