Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 1 2020

Οι... ξεχειλωμένες προθεσμίες των εισηγμένων και το deal ΣΙΔΜΑ Μπήτρος

Οι... ξεχειλωμένες προθεσμίες των εισηγμένων και το deal ΣΙΔΜΑ Μπήτρος

ΛΟΓΙΣΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ: «Λόγω αντικειμενικών προβλημάτων και πρακτικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι εισηγμένες εταιρείες εξαιτίας της πανδημίας και των μέτρων αντιμετώπισης του Covid-19», η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εισηγήθηκε και τελικά άλλαξε το θεσμικό πλαίσιο, με αποτέλεσμα φέτος οι εισηγμένες εταιρείες να μπορούν να δημοσιεύσουν τις λογιστικές καταστάσεις του 2019 έως και την 30ή Ιουνίου του 2020.

Ένα πρώτο ερώτημα είναι το πώς μέχρι σήμερα έχουν ήδη δημοσιεύσει τις λογιστικές τους καταστάσεις γύρω στις τριάντα εισηγμένες εταιρείες (περίπου η μία στις πέντε), από τις οποίες κάποιες συγκαταλέγονται στις λεγόμενες «μικρομεσαίες» και κάποιες άλλες διαθέτουν θυγατρικές ανά την υφήλιο; Αυτές δεν αντιμετώπισαν προβλήματα από τον κορωνοϊό;

Πώς επίσης τόσες άλλες εισηγμένες εταιρείες προτίθενται να δημοσιεύσουν κανονικά τις λογιστικές τους καταστάσεις μέσα στον Απρίλιο, έχοντας μάλιστα προαναγγείλει και ενημερώσεις θεσμικών-αναλυτών-δημοσιογράφων;

Ένα τελευταίο ερώτημα είναι το μέχρι πόσο τελικά θα «χαλαρώσει το σύστημα» στο ΧΑ;

Οι παλαιότεροι θυμούνται πως μια περίοδο, οι εισηγμένες εταιρείες δημοσίευαν ετήσιες λογιστικές καταστάσεις (έστω και προσωρινές) έως τις 28 Φεβρουαρίου. Αργότερα η προθεσμία μετατέθηκε για την 31η Μαρτίου, προ ολίγων ετών πήγε στις 30 Απριλίου, για να φτάσει φέτος (λόγω του ιού) στις 30 Ιουνίου.

Κατά το παρελθόν επίσης, οι τακτικές γενικές συνελεύσεις των εταιρειών διεξάγονταν έως την 30ή Ιουνίου, ενώ σήμερα μπορούν να γίνουν έως και τη 10η Σεπτεμβρίου (υπάρχει αίτημα του ΣΜΕΧΑ για επαναφορά στις 30 Ιουνίου).

Συμπερασματικά, λοιπόν, κατανοητά τα όποια ενδεχόμενα λειτουργικά προβλήματα μπορεί να προκαλέσει στα λογιστήρια ο κορωνοϊός, πλην όμως κάποιος θα πρέπει να συνεκτιμήσει και τα δικαιώματα των μετόχων μειοψηφίας όχι μόνο στην έγκυρη αλλά και στην έγκαιρη ενημέρωση.

 

ΣIΔΜA-ΜΠΗΤΡΟΣ: Μπορεί το MoU μεταξύ ΣIΔΜA, Μπήτρου και πιστωτριών τραπεζών να έχει υπογραφεί από τις αρχές του περυσινού Μαΐου, ωστόσο ακόμη δεν έχει υπάρξει συμφωνία.

Ενδεικτικό στοιχείο της καθυστέρησης του συγκεκριμένου deal, που συζητείται εδώ και τουλάχιστον μια τετραετία, αποτελεί το ότι στις ετήσιες λογιστικές της ΣΙΔΜΑ για το 2019 που δημοσιεύτηκαν χθες, το συγκεκριμένο θέμα αναφέρεται απλά σε κάποια «γωνίτσα», με τη… λακωνική αναφορά ότι «οι διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες για την ολοκλήρωση της συμφωνίας είναι ακόμα σε εξέλιξη».

Κατά τα λοιπά, η ΣIΔΜA κατάφερε πέρυσι -σε μια δύσκολη χρονιά για τον κλάδο εμπορίας σιδήρου- να αυξήσει το EBITDA από τα 4,25 στα 4,56 εκατ. ευρώ, αλλά όταν μια εταιρεία επιβαρύνεται με ετήσια χρηματοοικονομικά έξοδα 4,23 εκατ. ευρώ, πώς να αποφύγει τις ζημίες;

Σε ό,τι αφορά τις ταμειακές ροές, η ΣIΔΜA, κάνοντας χρήση και του θετικού free cash flow που σημείωσε, όχι μόνο κατέβαλε στις τράπεζες τόκους ύψους 5,18 εκατ. ευρώ, αλλά επιπρόσθετα αποπλήρωσε και δάνεια 4,7 εκατ. ευρώ.

Οι συζητήσεις με τις πιστώτριες τράπεζες για την αναχρηματοδότηση του ομίλου συνεχίζονται, καθώς τόσο η καθαρή θέση όσο και το κεφάλαιο κίνησης παραμένουν αρνητικά, πράγμα φυσικά που επισημαίνει και ο ορκωτός ελεγκτής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v