Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 13 2020

Μύθοι και αλήθειες για την πρόσθετη ρευστότητα στις τράπεζες

Μύθοι και αλήθειες για την πρόσθετη ρευστότητα στις τράπεζες

Ρευστότητα, ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ, προσθέτει στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, με τα υφιστάμενα δεδομένα, η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να δεχθεί κατ’ εξαίρεση (waiver) τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, ως επιλέξιμα ενέχυρα για πράξεις αναχρηματοδότησης.

Οι εγχώριες τράπεζες κατέχουν, σήμερα, τίτλους έκδοσης Ελληνικού Δημοσίου, ονομαστικής αξίας περίπου 8 δισ. ευρώ. Με τους ευνοϊκούς όρους δανεισμού, που φέρνει η απόφαση της ΕΚΤ (χαμηλότερα rates), οι τράπεζες μπορούν να δανειστούν περίπου 10 δισ. ευρώ (8+2 δισ.), χρησιμοποιώντας το σύνολο των ελληνικών κρατικών ομολόγων που κατέχουν σήμερα.

Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι η ΕΚΤ με την απόφασή της βάζει μια εφεδρεία στο σύστημα και κρατά το κόστος διατραπεζικού δανεισμού σε χαμηλά επίπεδα. Επομένως, αναχαιτίζει κάθε πίεση που θα οδηγούσε σε αύξηση του cost of funding.

Επειδή στην εγχώρια αγορά έχουν ήδη αρχίσει να αναπτύσσονται σενάρια που παραπέμπουν σε πρακτικές 2009-2010, όταν οι τράπεζες έβαζαν ενέχυρο τα κρατικά ομόλογα για να επανατοποθετηθούν σε νέες εκδόσεις Δημοσίου, ο Χαμαιλέων υπενθυμίζει ότι το waiver είναι προσωρινό και θα επανεξετασθεί στο τέλος του έτους...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v