Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 11 2020

Το κόστος της κινητής τηλεφωνίας και η σύγκρουση των... Αρχών

Το κόστος της κινητής τηλεφωνίας και η σύγκρουση των... Αρχών

Σε… ανοικτό πόλεμο μετατράπηκε το σαββατοκύριακο η υπόγεια διαμάχη που υπέβοσκε μεταξύ της Επιτροπής Ανταγωνισμού και της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ).

Η έκθεση που δημοσιοποίησε την Παρασκευή η πρώτη και αποκάλυπτε ότι οι τιμές που πληρώνουν οι καταναλωτές στην Ελλάδα είναι οι υψηλότερες στην ΕΕ αλλά και στις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ, προκάλεσε αντίδραση της ΕΕΤΤ που αμφισβήτησε τα στοιχεία καθώς και νέα ανακοίνωση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού που υπεραμύνθηκε των θέσεών της.

Διακηρυγμένος στόχος της διοίκησης της Επιτροπής Ανταγωνισμού, τον οποίο ζητεί να υλοποιήσει η κυβέρνηση, είναι να της δοθεί το δικαίωμα της συναρμοδιότητας με την ΕΕΤΤ, στο τμήμα της αγοράς που η τελευταία εποπτεύει. Μάλιστα, έχει ζητήσει, στην επικείμενη αναθεώρηση του ν.3959/2011 περί ανταγωνισμού να θεσπιστεί αυτή η συναρμοδιότητα, κάτι που ωστόσο δεν δέχεται κατηγορηματικά από την ΕΕΤΤ.

Το μοντέλο δε που έχει κατά νου η Επ. Ανταγωνισμού προβλέπει «ότι η αρμοδιότητα εφαρμογής της νομοθεσίας περί ανταγωνισμού στον τομέα των τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα -η οποία ανήκει σήμερα στην αποκλειστική αρμοδιότητα της ΕΕΤΤ- ,θα πρέπει να μοιραστεί μεταξύ της Επιτροπής Ανταγωνισμού (εκ των υστέρων εφαρμογή του δικαίου ανταγωνισμού και έλεγχος συγκεντρώσεων) και της ΕΕΤΤ (εκ των προτέρων ρυθμιστικός ρόλος και υποστηρικτικός-συμβουλευτικός ρόλος στις συγκεντρώσεις επιχειρήσεων».

Πρακτικά, δηλαδή, η Επ. Ανταγωνισμού θα έχει το δικαίωμα να επιβάλει «διορθωτικά μέτρα», εφόσον εντοπίσει προβλήματα στη λειτουργία του ανταγωνισμού…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v