Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 12 2020

Τα δεκάχρονα της Mytilineos και το όφελος των 3 δισ. ευρώ

Τα δεκάχρονα της Mytilineos και το όφελος των 3 δισ. ευρώ

Μία διαφορετική επέτειο γιόρτασε χθες η Mytilineos και μαζί της η ελληνική αγορά ενέργειας.

Πριν από 10 χρόνια, στις 11 Μαΐου του 2010, η εισηγμένη έφερε το πρώτο φορτίο υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα, με το LNG carrier «Methane Nile Eagle». Ήταν η πρώτη ιδιωτική εταιρεία που έσπαγε το κρατικό μονοπώλιο και άνοιγε την ελληνική αγορά φυσικού αερίου.

Η κίνηση αυτή έμελλε να δημιουργήσει μεγάλες υπεραξίες, όχι μόνο για την εταιρεία αλλά και για την ελληνική οικονομία. Αλλωστε, ο μοναδικός έως τότε κρατικός «παίκτης» αναγκάστηκε να επαναδιαπραγματευτεί τις συμβάσεις με τους δικούς του προμηθευτές και να μειώσει τις τιμές, ώστε να παραμείνει ανταγωνιστικός.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, από το άνοιγμα της αγοράς, στο οποίο πρωταγωνίστησε η Mytilineos, έως σήμερα, το όφελος για την ελληνική οικονομία αποτιμάται σε τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ.

Το παράδειγμα ακολούθησαν και άλλοι ιδιωτικοί όμιλοι που προχώρησαν σε εισαγωγές φορτιών LNG, με αποτέλεσμα να παράγουν με χαμηλότερο κόστος ηλεκτρική ενέργεια και το όφελος να μετακυλίεται στα τιμολόγια, δυναμώνοντας τον ανταγωνισμό.

Δέκα χρόνια μετά, η Mytilineos είναι σήμερα ηγέτιδα στην αγορά φυσικού αερίου, με μερίδιο 44% (εισαγωγές αερίου μέσω αγωγών και LNG).  Μέχρι σήμερα, έχει εισάγει πάνω από 80 φορτία LNG. Παράλληλα ήταν η πρώτη ιδιωτική εταιρεία που προχώρησε σε εισαγωγή φυσικού αερίου από τους αγωγούς της Τουρκίας και της Βουλγαρίας (ρωσικό αέριο).

Εκανε δε και την πρώτη εξαγωγή μέσω του δικτύου με τη Βουλγαρία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v