Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 12 2020

Το βουνό ζημιών της MLS και η κίνηση-ματ της Intercontinental

Το βουνό ζημιών της MLS και η κίνηση-ματ της Intercontinental

ΜLS. Είναι προφανές ότι τα αποτελέσματα της MLS για το 2019 θα είναι έντονα ζημιογόνα, καθώς θα γίνουν μεγάλες απομειώσεις άυλων περιουσιακών στοιχείων.

Το ζήτημα είναι απλό: Τα μπόλικα εκατ. ευρώ που έχουν επενδυθεί σε έρευνα και ανάπτυξη της πλατφόρμας MAIC (άυλο πάγιο ενεργητικό) δεν μπορούν πλέον να δικαιολογηθούν λογιστικά σε μεγάλο βαθμό, μετά την μέτρια πορεία διείσδυσης που έχει καταφέρει να επιτύχει ως τώρα η MAIC στην ελληνική αγορά.

Η αγορά έχει προεξοφλήσει μια τέτοια εξέλιξη (άλλωστε τα ίδια κεφάλαια θα παραμείνουν σε θετικό έδαφος, καθώς στις 30/6/2019 βρίσκονταν στα 26,3 εκατ. ευρώ) και τώρα επικεντρώνεται στο πόσο πειστικό θα είναι το νέο business plan που πρόκειται να ανακοινωθεί και κυρίως στο πώς -με βάση αυτό το business plan- θα αναχρηματοδοτηθεί η εισηγμένη, καθώς με βάση τα τρέχοντα δεδομένα, τα νούμερα δεν βγαίνουν…

Σε κάθε περίπτωση, η χρηματοοικονομική επιστήμη έρχεται να σταθεί αμείλικτη σε όσους παραβαίνουν τους κανόνες της: Οι επενδύσεις υψηλού ρίσκου θα πρέπει να χρηματοδοτούνται, κατά κύριο λόγο, με ίδια κεφάλαια.


INTERCONTINENTAL ΑΕΕΑΠ. Τύχη; Ικανότητα πρόβλεψης; Συγκυρία, καθώς υπήρξαν σκέψεις για πώληση της εταιρείας; Απραξία λόγω αλλαγής διευθύνοντος συμβούλου;

Σε κάθε περίπτωση, η Intercontinental-International ΑΕΕΑΠ συγκαταλέγεται στις πλέον ευνοημένες του κλάδου, καθώς το 2019, όταν οι πλείστες άλλες εταιρείες προχωρούσαν σε μπαράζ αγορών ακινήτων, αυτή δεν ακολούθησε. Ή καλύτερα, απέκτησε ένα και ρευστοποίησε τρία, με αποτέλεσμα να εισπράξει περισσότερα μετρητά απ’ όσα κατέβαλε (αρνητικές επενδυτικές ταμειακές ροές).

Έτσι, σήμερα βρίσκεται με σχετικά λιγότερα ακίνητα και σχετικά περισσότερα μετρητά, σε μια περίοδο που οι τιμές των ακινήτων υποχωρούν λόγω των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας.

Επιπλέον, η εισηγμένη δεν έχει ουσιαστική έκθεση σε ακίνητα του τουριστικού κλάδου (δραστηριότητα που επλήγη όσο σχεδόν καμιά άλλη), ενώ τα εμπορικά ακίνητα αντιστοιχούν μόνο στο 14,1% των εσόδων της από ενοίκια.

Αυτά ίσως να εξηγούν και το περιορισμένο σχετικά discount με το οποίο διαπραγματεύεται η μετοχή της ΙΝΤΕΡΚΟ στο ταμπλό του ΧΑ.

ΥΓ: Σταθερό -0,36 ευρώ ανά μετοχή- σε σχέση με πέρυσι το φετινό (αφορολόγητο) μέρισμα που θα προτείνει προς διανομή η διοίκηση της εταιρείας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v