Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 20 2020

Η προσφυγή της ΕΚΤΕΡ, οι μετοχές τροφίμων και ένα πολιτικό ερώτημα

Η προσφυγή της ΕΚΤΕΡ, οι μετοχές τροφίμων και ένα πολιτικό ερώτημα

ΕΚΤΕΡ: Στα δικαστήρια προσέφυγε η ΕΚΤΕΡ, ζητώντας 2,85 εκατ. ευρώ, καθώς παρέδωσε ξενοδοχείο στην Ανάβυσσο, για το οποίο δεν πληρώθηκε.

Η κεφαλαιακή διάρθρωση της εισηγμένης είναι ισχυρή για να αντέξει μια τέτοια εξέλιξη, ζητούμενα ωστόσο αποτελούν το πόσα τελικά χρήματα θα μπορέσει να εισπράξει στο τέλος της συγκεκριμένης περιπέτειας, αλλά και ενδιάμεσα το ύψος της πρόβλεψης για επισφαλείς απαιτήσεις που πιθανότατα θα εγγράψει στις λογιστικές καταστάσεις του 2019.

Η μετοχή ξεκίνησε τη φετινή χρονιά από το 1,2255 ευρώ και τώρα κινείται κοντά στο 0,755 ευρώ.

 

ΜΕΤΟΧΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ: O κλάδος των τροφίμων δεν συγκαταλέγεται εδώ και χρόνια στους πλέον «ελκυστικούς» για τους επενδυτές του ΧΑ, ωστόσο πολύ συχνά διακρίνεται για την αμυντική του συμπεριφορά, κάτι που άλλωστε επιβεβαιώθηκε και κατά τη διάρκεια της τρέχουσας πανδημίας.

Οι επιπτώσεις από την Covid-19 ήταν σαφώς περιορισμένες και έτσι οι συγκεκριμένες μετοχές -όπως προκύπτει εύκολα και από τα στοιχεία του παρατιθέμενου πίνακα- τα πήγαν πολύ καλύτερα κατά το τελευταίο εξάμηνο σε σχέση με τον Γενικό Δείκτη του ΧΑ.

ΥΓ: Να σημειωθεί από τις πέντε εταιρείες του πίνακα, τρεις τουλάχιστον θα διανείμουν μέρισμα και μάλιστα αυξημένο σε σχέση με πέρυσι: 0,15 ανά μετοχή η ΚΡΙ-ΚΡΙ, 0,07 ευρώ οι Μύλοι Λούλη και 0,054 ευρώ οι Μύλοι Κεπενού.

 

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ: Θα μπορούσε η Ελλάδα να αναπτύξει περαιτέρω τον ευρύτερο χρηματοοικονομικό-επενδυτικό της τομέα, δημιουργώντας νέες καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας, προσελκύοντας δουλειές από το εξωτερικό και φέρνοντας σημαντικά φορολογικά έσοδα στα κρατικά ταμεία;

Το ευχάριστο είναι πως το θέμα πέρα από συγκεκριμένους παράγοντες της αγοράς, έχει προσελκύσει το αρχικό ενδιαφέρον γνωστών πολιτικών και από τρία μεγαλύτερα πολιτικά κόμματα, οι οποίοι ζητούν να ενημερωθούν σχετικά και να διαμορφώσουν άποψη.

Να δούμε τελικά αν μετά την ενημέρωση θα προκύψουν εισηγήσεις για σχετικές θεσμικές αλλαγές και κίνητρα προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση.

Γιατί από σχέδια… έχουμε χορτάσει.

 

INFORM ΛΥΚΟΣ: Μετά το περυσινό «διάλειμμα», το… χρώμα του χρήματος θα δουν και φέτος οι μέτοχοι της Inform Λύκος. Το πόσο τελικά θα είναι το μέρισμα που θα διανεμηθεί δεν είναι γνωστό, πλην όμως τα καθαρά κέρδη της μητρικής εταιρείας διαμορφώθηκαν σε 1,317 εκατ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, τα οικονομικά αποτελέσματα του 2019 επιβεβαίωσαν την ανοδική τροχιά του ομίλου κατά την τελευταία τετραετία, όταν μάλιστα οι επιπτώσεις από την πανδημία της Covid-19 είναι από περιορισμένες έως και μηδενικές.

Δύο είναι τα βασικότερα στοιχεία των περυσινών αποτελεσμάτων (πέρα από την απουσία έκτακτων εξόδων που επηρέασαν αρνητικά τη χρήση του 2018):

Πρώτον, η συνεχιζόμενη ταχεία ανάπτυξη στη Ρουμανία, η οποία συνοδεύτηκε από νέα αύξηση εσόδων και κερδών (προ φόρων επίδοση από +1,315 σε +1,954 εκατ. ευρώ).

Και δεύτερον, η επιστροφή της ελληνικής δραστηριότητας σε θετικό πρόσημο (προ φόρων κέρδη +337 χιλ. ευρώ), με παράλληλη υλοποίηση σημαντικών νέων επενδύσεων που βάζουν την εισηγμένη δυνατά στον τομέα της ηλεκτρονικής επικοινωνίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v