Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 9 2020

Μπόνους στις τράπεζες, όταν δανείζουν μικρομεσαίους! 

Μπόνους στις τράπεζες, όταν δανείζουν μικρομεσαίους!

Τη δυνατότητα στις ευρωπαϊκές τράπεζες να σταθμίζουν με μειωμένο συντελεστή στο ενεργητικό τους τα δάνεια που χορηγούν σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και σε έργα υποδομής, έχει προτείνει από τις 28 Απριλίου η Κομισιόν. 

Στόχος της πρότασης δεν είναι άλλος από τη διευκόλυνση των τραπεζών να διοχετεύσουν τη ρευστότητα, που χορηγεί η ΕΚΤ, σε κρίσιμους τομείς για την ανάσχεση της ύφεσης και την ανάκαμψη της οικονομίας. 

Η πρωτοβουλία και η προεργασία για να φθάσουμε στην πρόταση έγινε από τους Ισπανούς (κυβέρνηση και ευρωβουλευτές). Το δε προτεινόμενο μέτρο εντάσσεται σε μια ευρύτερη δέσμη για -προσωρινή- αποαναγνώριση της κεφαλαιακής επιβάρυνσης, όσον αφορά αναμενόμενες ζημιές πιστωτικού κινδύνου (IFRS-9) σε δυναμική και όχι στατική προσέγγιση. 

Αν οι προτάσεις της Κομισιόν εγκριθούν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι εγχώριες τράπεζες θα δουν τα κεφάλαιά τους να ενισχύονται κατά 60 με 70 μονάδες βάσης, σύμφωνα με όσα ανέφεραν οι διοικήσεις τους, κατά τις πρόσφατες τηλεδιασκέψεις με αναλυτές. 

Μαζεύουν πόντους… bonus. 

Υ.Γ. Για την Ελλάδα, που βλέπει τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης (επιδοτήσεις και χαμηλότοκα δάνεια) ως χρυσή ευκαιρία για να μετασχηματίσει την οικονομία, έχει επίσης μεγάλη σημασία να προσμετρούνται με χαμηλό συντελεστή ρίσκου στο ενεργητικό των τραπεζών οι χορηγήσεις σε έργα υποδομής. 

Εξού και ήδη ο ανταγωνισμός έχει αγριέψει, όπως έδειξε η περίπτωση του ΑΔΜΗΕ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v