Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 5 2020

Η σφαγή των προθεσμιακών καταθέσεων και η... χαρά των τραπεζών

Η σφαγή των προθεσμιακών καταθέσεων και η... χαρά των τραπεζών

H συνεχής μείωση των επιτοκίων στις προθεσμιακές καταθέσεις φαίνεται πως περιορίζει το ενδιαφέρον των αποταμιευτών για το συγκεκριμένο προϊόν, με αποτέλεσμα ολοένα και περισσότεροι να προτιμούν να έχουν τη δυνατότητα άμεσης ανάληψης των χρημάτων τους, παρότι το επιτόκιο είναι ακόμα χαμηλότερο.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του παρατιθέμενου πίνακα για το δωδεκάμηνο Απριλίου 2019-Απριλίου 2020, ενώ οι συνολικές τραπεζικές καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων αυξήθηκαν κατά 8,6% (+14,2% για τις ταμιευτηρίου και +23,4% για τις όψεως), οι προθεσμιακές υποχώρησαν κατά 6,1%.

Η εξέλιξη αυτή βέβαια δεν φαίνεται να… στενοχωρεί καθόλου τα τραπεζικά επιτελεία: αφενός, γιατί συνέχισαν κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο να μειώνονται τα επιτόκια όλων των καταθετικών κατηγοριών και αφετέρου, γιατί οι αποταμιευτές στρέφονται προς κατηγορίες καταθέσεων χαμηλότερων επιτοκίων.

ΥΓ1: Από τα τέλη του 2015 έως και τον Απρίλιο του 2020, οι εγχώριες τραπεζικές καταθέσεις έχουν αυξηθεί κατά 32,5 δισ. ευρώ.

ΥΓ2: Σύμφωνα με τη Euroxx Χρηματιστηριακή, η τρέχουσα πανδημία θα μπορούσε να επιβραδύνει προσωρινά την άνοδο της καταθετικής εμπιστοσύνης, ενώ μια επιταχυνόμενη οικονομική ανάκαμψη από το 2021 θα μπορούσε να βελτιώσει την εμπιστοσύνη των καταθετών και να οδηγήσει σε μεγαλύτερη επιστροφή καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v