Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 17 2020

Το «ζόρι» στη μετοχή της Λούλης και η πορεία της Πλαστικά Κρήτης

Το «ζόρι» στη μετοχή της Λούλης και η πορεία της Πλαστικά Κρήτης

ΜΥΛΟΙ ΛΟΥΛH: Η μετοχή της γνωστής αλευροβιομηχανίας συγκαταλέγεται στις λίγες που μετά την έντονη πτώση στην οποία υποχρεώθηκε κατά την πρώτη φάση της πανδημίας, δεν κατάφερε να ανακάμψει σημαντικά στη συνέχεια. Και αυτό παρά το γεγονός ότι οι οικονομικές επιδόσεις της εισηγμένης πολύ λίγο φαίνεται να επηρεάζονται από την Covid-19.

Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται από χρηματιστηριακούς κύκλους, στην πρόθεση μετόχου των Μύλων Λούλη (φέρεται να είναι μεγάλος όμιλος τροφίμων με έδρα την Αυστρία και θυγατρικές σε κάμποσες άλλες ευρωπαϊκές χώρες) που κατέχει γύρω στις 800 χιλιάδες τεμάχια, να ρευστοποιήσει τη θέση του.

ΥΓ: Με βάση μια τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία γύρω στα 47 εκατ. ευρώ, η μετοχή διαπραγματεύεται με P/E 15,6 με δείκτη P/BV 0,52 και με μερισματική απόδοση 2,5% (το μέρισμα του 0,07 ευρώ αποκόπηκε στις 12 Ιουνίου).

 

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ: Οι μετοχές της εταιρείας συγκαταλέγονται στις πλέον αποδοτικές του ΧΑ σε βάθος χρόνου. Μόνο κατά την τελευταία πενταετία, η τιμή του τίτλου έχει αυξηθεί από τα 6,1 στα 12,8 ευρώ, πέρα από τις γενναίες χρηματικές διανομές που έχουν μεσολαβήσει.

Τα μετοχικά κέρδη είναι αποτέλεσμα της μεγάλης αύξησης κερδών που έχει σημειώσει η εισηγμένη από τη χρονιά εισαγωγής στο ΧΑ έως σήμερα. Χαρακτηριστικό στοιχείο είναι ότι όσο ετήσιο κύκλο εργασιών σημείωνε στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1990, τόσα περίπου καθαρά κέρδη εμφάνισε το 2020!

Και όλα αυτά, με τα Πλαστικά Κρήτης να διαθέτουν σήμερα θετικό καθαρό ταμείο (στα 62,5 εκατ. ευρώ στις 31/12/2019) και να αποφασίσουν, στο πλαίσιο της χθεσινής τακτικής γενικής συνέλευσης, τη διανομή μερίσματος 0,36 ευρώ ανά μετοχή (έναντι 0,28 ευρώ πέρυσι).

Φέτος, παρά το γεγονός ότι κάποιες ξένες αγορές επηρεάστηκαν αρνητικά από την πανδημία, τα προ φόρων κέρδη του πρώτου πενταμήνου είναι σαφώς αυξημένα σε σχέση με τα αντίστοιχα περυσινά (περίπου στο +20%), ενώ οι προγραμματιζόμενες για την επόμενη πενταετία επενδύσεις ύψους 83 εκατ. ευρώ (κυρίως σε Κρήτη και Κίνα) μπορούν να χρηματοδοτηθούν άνετα από τα υπάρχοντα διαθέσιμα και τις προβλεπόμενες θετικές λειτουργικές ταμειακές ροές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v