Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 16 2020

Ποιος θα ψάξει το... δεύτερο σκάνδαλο της Folli Follie;

Ποιος θα ψάξει το... δεύτερο σκάνδαλο της Folli Follie;

Χρειάστηκαν σχεδόν δύο χρόνια μέχρις ότου να αρχίσει να «ξηλώνεται το πουλόβερ» της Folli Follie τόσο σε επιχειρησιακό όσο και σε ποινικό επίπεδο, γεγονός που κατά τη γνώμη της στήλης, αποτελεί ένα εξίσου σημαντικό προς διερεύνηση «σκάνδαλο», όσο και εκείνο που στήθηκε επί 15ετία (με βάση της εκτιμήσεις της A&M) και αποκαλύφθηκε μόλις τον Μάιο του 2018.

Από τότε έως σήμερα τουλάχιστον τέσσερις «σειρές» μελών του διοικητικού συμβουλίου και μελών της Επιτροπής Ελέγχου έχει αλλάξει η Folli Follie, χωρίς να καταφέρει να παρουσιάσει μια επίσημη εικόνα της οικονομικής της κατάστασης για το 2018 (αν και έχει προηγηθεί δημοσιοποιημένος έλεγχος και ισολογισμός για το 2017 από την PwC) και να δώσει κάποιες στέρεες απαντήσεις για τη σκανδαλώδη διαχείριση του ομίλου.

Με απλά λόγια, οι προηγούμενες δήθεν «ανεξάρτητες» διοικήσεις δεν έκαναν τίποτα ουσιαστικό για να διερευνήσουν τι είχε προηγηθεί,να εξακριβώσουν την κατάσταση, σε σχέση με την περιβόητη πλέον θυγατρική, την FF Sourcing Limited, που ήταν και η «πέτρα» του αρχικού σκανδάλου. Την οποία, λένε οι πληροφορίες μας, συνέχισε να διαφεντεύει επί μακρόν ανενόχλητος o κ. Δημήτρης Κουτσολιούτσος, ενώ όλοι αδιαφορούσαν, έκαναν πως δεν... καταλάβαιναν ή κάποιοι, στην καλύτερη περίπτωση, αποχωρούσαν... σιωπηρώς!

Η ουσιαστική αλλαγή αυτής της μακρόσυρτης διαδικασίας έγινε μόλις τον Φεβρουάριο του 2020, όταν η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, κάνοντας χρήση του νόμου που ψηφίστηκε στα τέλη του 2019, διόρισε νέα διοίκηση και εξώθησε νωρίτερα (Δεκέμβριο 2019) σε παραίτηση τον τελευταίο εναπομείναντα της οικογένειας Κουτσολιούτσου στο Δ.Σ. της εταιρείας, τον υιό Τζώρτζη Κουτσολιούτσο. Ακολούθησε η παραίτηση του Νικόλαου Κανελλόπουλου, προσώπου που είχε διατελέσει πρόεδρος του Δ.Σ. της εταιρείας και παρέμενε μέλος και σύμβουλος διοίκησης για περισσότερο από ενάμιση χρόνο.

Δεν είναι εξάλλου τυχαίο ότι τότε άρχισε και η δημόσια δράση του πατριάρχη Δ. Κουτσολιούτσου, με επιστολές του, στις οποίες εγκαλούσε τους «προηγούμενους» και τους «νυν» της διοίκησης της εταιρείας.

Ακόμη και η νέα διορισμένη διοίκηση δεν κατάφερε να μακροημερεύσει σε πλήρη σύνθεση -καθώς εκτός από την παραίτηση τριών μελών, κάποια στιγμή ήρθε και η παραίτηση του προέδρου του Δ.Σ. Γιώργου Ιωαννίδη.

Προφανής λόγος, η μη θεσμική κάλυψη των μελών του δ.σ. για ενέργειες που θα άλλαζαν την οικονομική θέση τoυ ομίλου. Δηλαδή τις εκκαθαρίσεις θυγατρικών, αλλά και μια ουσιωδώς διαφορετική συμφωνία με τους ομολογιούχους πιστωτές της εταιρείας, που πετά εντελώς έξω τους βασικούς μετόχους, δηλαδή την οικογένεια Κουτσολιούτσου, αλλά και τη Fosun (η δε στάση της τελευταίας -εφόσον και μετοχική θέση διατηρούσε και εκπρόσωπο στο Δ.Σ. διαχρονικά διέθετε- ήταν «ανύπαρκτη». Δεν υπάρχει κανείς στην εγχώρια αγορά που να μην απορεί με αυτό το γεγονός, αλλά και δικαίως να εικάζει διάφορα…). Ευτυχώς, η θεσμική κάλυψη της διοίκησης (που ήρθε μέσω τροπολογίας μόλις πριν από λίγες μέρες) άνοιξε τον δρόμο για τέτοιες δραστικές αποφάσεις.

Ωστόσο, σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες της στήλης, η «δουλειά» που ανέλαβε η Deloitte είχε ξεκινήσει πολύ νωρίτερα και είχε «τρέξει» ως ένα βαθμό, από τεχνοκρατικά στελέχη του ομίλου, τα οποία ωστόσο προσέκρουαν μονίμως (και κάποια στιγμή αποχώρησαν) σε ορισμένα «απρόθυμα» μέλη του Δ.Σ., που «ετύγχανε» να πλειοψηφούν.

Επίσης, λένε έγκυρες πηγές, η ιαπωνική θυγατρική (η οποία βρίσκεται κάτω από την FF Sourcing Limited) είχε φτάσει στο σημείο του λουκέτου ήδη από το 2019, τα καταστήματα (όσα όντως υπήρχαν) σε κεντρικούς εμπορικούς δρόμους της Κίνας «έκοβαν» το πολύ 10 με 15 αποδείξεις την ημέρα, σε περιοχές όπου η κίνηση ξεπερνά τις 100.000 καταναλωτές ημερησίως!

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, τέλος, η ασιατική θυγατρική «έτρωγε» λεφτά από τη μητρική, αλλά φτάσαμε στην 5η Ιουνίου του 2020 για να τεθεί σε διαδικασία εκκαθάρισης. Πέρα από την κατεύθυνση του εταιρικού συμμαζέματος, η νέα διοίκηση προχώρησε και σε μια σειρά κινήσεων που θίγουν ευθέως την οικογένεια των βασικών μετόχων. Εκτός του ότι έκοψε την πληρωμή των λογαριασμών και των εξόδων διαβίωσης της οικογένειας, δέσμευσε πολυτελή αυτοκίνητα, το περιβόητο σκάφος και κατέθεσε αγωγές.

Βρίσκεται, δε, σύμφωνα με πληροφορίες, στη φάση αξιολόγησης στοιχείων που έρχονται από την Bank of China, για λογαριασμούς της οικογένειας.

Οπότε το ερώτημα πλέον είναι, γιατί αυτά δεν έγιναν από τις προηγούμενες διοικήσεις;

Ποια αρμόδια αρχή θα ψάξει αυτό το δεύτερο σκάνδαλο στα Folli Follie; Ποιος θα ψάξει τις τεράστιες «παραλείψεις» (για να χρησιμοποιήσουμε και νομική ορολογία) που προέκυψαν αυτά τα δύο χρόνια;

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v