Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 22 2020

Η Μυτιληναίος, η «υπόσχεση» και τι δείχνει η μετοχή

Η Μυτιληναίος, η «υπόσχεση» και τι δείχνει η μετοχή

Στις φουρτούνες έχει σημασία ο καλός καπετάνιος, λένε οι ναυτικοί και σίγουρα έχουν δίκιο. Ετσι, σε μια περίοδο που το μόνο βέβαιο είναι η… αβεβαιότητα για το πώς θα διαμορφωθούν οι συνθήκες στον χώρο των επιχειρήσεων, το μάνατζμεντ και η ικανότητά του να προβλέπει και να ελίσσεται, αποκτά ακόμα μεγαλύτερη αξία.

Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η Μυτιληναίος. Πρόσφατα ο επικεφαλής της, μιλώντας στη Γενική Συνέλευση, δεν απέφυγε να τοποθετήσει τον πήχη για την πορεία της εταιρείας τη φετινή χρονιά, αλλά ούτε και έκρυψε τις δυσκολίες.

«Κάνουμε προσπάθεια, ώστε -σας το λέω με πολλές αιρέσεις και κατανοείτε τους λόγους- να πλησιάσουμε το 2020, τον κύκλο εργασιών και τα αποτελέσματα του 2019. Δεν ξέρω πόσες ελληνικές εταιρείες θα το καταφέρουν, ελπίζω πολλές, αλλά δεν το βλέπω. Δεν μπορώ να δεσμευτώ ότι εκεί θα είμαστε, γι' αυτό αναφέρθηκα στις αιρέσεις, όμως θα το προσπαθήσουμε».

Δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά τα πράγματα, καθώς στην παγκόσμια αγορά, η πίεση είναι τεράστια, εργοστάσια κλείνουν, άλλα πασχίζουν να αποφύγουν το λουκέτο, ενώ οι τιμές στις πρώτες ύλες έχουν διαρκή σκαμπανεβάσματα.

Σε αυτές τις συνθήκες, πάντως, πληροφορίες λένε ότι το Αλουμίνιο της Ελλάδος δείχνει «αντοχές». Εξορθολογίζει το κόστος μέσα από το πρόγραμμα «Ηφαιστος» και καταφέρνει να αντεπεξέρχεται στις προκλήσεις. Επιπρόσθετα η συμφωνία της εταιρείας με την Gazprom ενισχύει τη θέση της στον χώρο του φυσικού αερίου.

Όχι τυχαία, τα παραπάνω έχουν αντανάκλαση στην τιμή της μετοχής. Από τα μέσα Μαρτίου, οπότε η αγορά έπιασε πάτο, ο τίτλος έχει ανέβει σχεδόν 50%, ποσοστό διπλάσιο από την αντίδραση του Γενικού Δείκτη.

Προφανώς με την προσδοκία ότι θα «πιαστούν» ή θα προσεγγιστούν τα αποτελέσματα του 2019 και φέτος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v