Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 2 2020

Πώς η Energean αναδιάρθρωσε με κέρδος το ντιλ με Edison!

Πώς η Energean αναδιάρθρωσε με κέρδος το ντιλ με Edison!

Με έκρηξη κατά 40% της τιμής της μετοχής της Energean στο χρηματιστήριο του Λονδίνου υποδέχτηκαν οι επενδυτές το νέο deal της ελληνικής εταιρείας για την απόκτηση του χαρτοφυλακίου της Edison στον τομέα των ερευνών και της εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων.

Τι ακριβώς συνέβη;

Η Energean, λόγω της μεγάλης πτώσης των διεθνών τιμών του αργού πετρελαίου, έβαλε ξανά στο τραπέζι τη συμφωνία των 750 εκατ. δολαρίων με την Edison. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, με 284 εκατ. δολ. απέκτησε αποθέματα 226 εκατ. βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου, ενώ η αρχική συμφωνία προέβλεπε 285 εκατ. βαρέλια έναντι 750 εκατ. δολ.

Οι παραχωρήσεις που δεν απέκτησε η Energean ήταν στη Νορβηγία και την Αλγερία. Τις συμμετοχές της Edison στις περιοχές της σκανδιναβικής χώρας η ελληνική εταιρεία ούτως ή άλλως ήθελε της αποφύγει, λένε πηγές. Την Αλγερία την ήθελε λόγω του χαμηλού κόστους, αλλά οι κρατικές αρχές δεν έδιναν τις απαραίτητες εγκρίσεις.

Ωστόσο, η Energean ενέταξε στο δυναμικό της συμμετοχές της Edison σε κοιτάσματα του Ην. Βασιλείου. Το πρώτο, δε, το Glencorm, με operator την κινεζική CNOOC, συμμετέχει και η Total θα της δώσει άλλα 85 εκατ. βαρέλια αποθέματα, μετά τις προγραμματισμένες για το τέλος του έτους ή αρχές του 2021 γεωτρήσεις.

Έτσι, το σύνολο των αποθεμάτων θα αγγίξει ή και θα ξεπεράσει εκείνα της ακριβής αρχικής συμφωνίας με την Edison…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v